Tko je Voldemort (i je li zaista Srbin)?

Foto: Press

HRVATSKI političari imaju novu foru i to je zastrašujuća pomisao, jer već smo imali šaljivdžije na obje strane političkog spektra i jedno je sigurno - smiješni su samo kad su ozbiljni. 

Nova fora u kojoj ovih dana uživaju je usporedba Zorana Milanovića s lordom Voldemortom, a mreže su prepune fora na račun Onoga Čije Se Ime Ne Smije Izgovoriti.

I dok fanovi knjiga o Harryju Potteru jako dobro znaju o kome je riječ, većina javnosti vrlo površno zna priču o glavnom negativcu megapopularne serije romana britanske spisateljice J.K. Rowling. Iako će cijeli ovaj tragikomični politički igrokaz biti još samo jedan u dugom nizu beznačajnih egotriperskih okršaja na relaciji Milanović-Plenković, najkorisnije je možda to da će neki ovih dana naučiti tko je negativac iz Pottera. 

Tko je Voldemort?

Rowling je u intervjuu 1999. rekla da je Voldemorta osmislila kao nemezu glavnog junaka, ali nije detaljno razradila njegovu priču, već samo to da je zli čarobnjak ubio Harryjeve roditelje i pokušao ubiti njega. 

U drugom dijelu dodatno razrađuje priču o tome da Voldemort prezire čarobnjake nečiste krvi iako to nije ni sam.

"Mislim da je to uvijek slučaj s najvećim nasilnicima koji uzimaju ono za što znaju da je njihov najveći nedostatak, pripišu ga nekom drugom i onda ga pokušaju uništiti. Upravo je to ono što Voldemort radi", rekla je Rowling i usporedila ga s pravim tiranima, opisavši ga kao podivljalog psihopata lišenog normalnih ljudskih reakcija na patnju drugih. 

Njegov centralni strah je strah od smrti. On smrt smatra sramotnom jer je doživljava kao sramotnu ljudsku slabost. 

Kroz serijal, Rowling Voldemorta gradi kao čarobnjaka od kojeg svi strahuju do te mjere da smatraju opasnim čak i spomenuti njegovo ime. Većina likova naziva ga Onaj Čije Se Ime Ne Smije Izgovoriti ili Onaj Koji Ne Smije Biti Imenovan, jer u posljednjoj knjizi spisateljica ustanovljuje da Voldemortovi sljedbenici mogu pronaći svakog tko izgovori njegovo ime. Tako se na posljetku dokopaju i Harryjevih prijatelja, Rona Weasleyja i Hermione Granger. 

Što se pak samog imena tiče, I am Lord Voldemort je anagram njegova stvarnog imena Tom Marvolo Riddle, a autorica je jednom rekla da je ime Voldemort izmišljeno ime i da potječe iz francuskog u kojem "vol de mort" u prijevodu znači "let smrti" ili "krađa smrti". 

Često ga povezuju s političarima...

Inače, Voldemorta su često povezivali s političarima i uvijek u negativnom kontekstu jer od starta je u knjigama doživljen kao čarobnjački Adolf Hitler. Rowling ga je uspoređivala sa Staljinom, a redatelj Alfonso Cuaron, koji je režirao jedan od filmova, povukao je paralele s Georgeom W. Bushom i Saddamom Husseinom, jer obojica imaju "sebične interese i jako su zaljubljeni u moć".

Drugim riječima, Voldemort je savršena figura za velik dio političara opterećenih potjerom za potpunom kontrolom, što je u ovom kontekstu primjenjivo i na Milanovića i Plenkovića. 

@jasamaleksandar Ono kad lord Voldemor postane Srbin! #ralphfiennes #jasamaleksandar #harrypotter #serbia #serbianpassport ♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Jedan od "briljantnih" trenutaka dogodio se u susjedstvu kada je Aleksandar Vučić slavodobitno obznanio da je Voldemort Srbin. Naravno, radilo se srpskoj putovnici koju je dobio glumac Ralph Fiennes koji je u filmovima utjelovio zlog čarobnjaka, ali u tom smo trenutku dobili i primjer situacije kada je Voldemort korišten kao primjer za nešto pozitivno. Nije se događalo često, jer većini ljudi jasno je koliko bi to bilo glupo, ali Vučić je... "poseban".  

Pročitajte više