Tko su najisplativije holivudske zvijezde?

U OVIM kriznim vremenima američka filmska industrija vjerojatno je jedina koja ne mora posebno paziti na svaki dolar jer zarade sve češće prelaze iznose od milijardu dolara (primjerice, treći nastavak "Priče o igračkama" već se pridružio rastućem broju filmova koji su prekoračili spomenuti iznos). Praksa isplaćivanja dvadeset milijuna dolara po filmu i dalje je odlika najvećih, ali mnogi su se iznenadili vidjevši najnoviju Forbesova listu na kojoj se ne nalazi uobičajena krema (Tom Hanks, Angelina Jolie, Tom Cruise, Brad Pitt, Will Smith itd.).

Autori liste uzeli su 36 glumaca s najvećom zaradom, svaki od njih morao se pojaviti u najmanje tri filma u posljednjih pet godina, a filmovi su se morali "otvoriti" u više od 500 kino dvorana. Animirani filmovi nisu uključeni. U obzir se uzeo budžet filma, konačna zarada (ulaznice, DVD-ovi, TV emitiranja) i kompletni glumački honorari. Konačni broj pokazuje koliko je studio zaradio za svaki uloženi dolar, a dominiraju žene koje su i inače lošije plaćene. 

10. Sarah Jessica Parker (17 dolara)

Iako svi znaju da je riječ o glumici koja u bilo čem što nije "Seks i grad" tragično propada, njena uloga u dva nastavka popularne franšize dala joj je zasluženo deseto mjesto na listi. Njen "Did You Hear About The Morgans" zaradio je samo 85 milijuna (inače je riječ o filmu od kojeg se javno ogradio i njen filmski partner Hugh Grant), ali sve je nadoknadila ulogom Carrie Bradshaw u filmovima koji su zajedno zaradili preko 700 milijuna dolara.  

9. Nicolas Cage (17 dolara)

Cage možda nije osoba koja se koristi kao primjer kada je novac u pitanju (prvenstveno zbog svog megalomanskog trošenja koje ga je dovelo do ruba bankrota), ali njegov kino hit "Knowing"  ostvario je zaradu od 190 milijuna dolara s budžetom od samo pedeset. Naravno, filmski je budžet uspješno zadržan u granicama normale jer producenti nisu tražili angažman nekih daleko zahtjevnijih glumaca.

8. Johnny Depp (18 dolara)

Depp je jedan od onih glumaca koji zarađuju daleko više od velike većine, ali redovito se pokazuje kao isplativa investicija. Alisa je prešla prag od milijarde, a čak je i Mannov netipični gangsterski film  "Public Enemies" ostvario sasvim solidnu zaradu od preko 200 milijuna dolara. Forbesov je zaključak da će Depp, nastavi li privlačiti publiku, i dalje opravdano nositi titulu jednog od najbolje plaćenih holivudskih glumaca. Što smo i pretpostavili.

7. Meryl Streep  (21 dolar)

Omiljena glumica srednjovječnih žena već je godinama jedna od najsigurnijih holivudskih investicija jer mnogi i dalje smatraju da bilo što čemu se pojavi ne može biti loše. "Mamma Mia" zaradila je preko 600 milijuna, romantična komedija "It's Complicated" oko 220, ali unatoč tome Meryl Streep još uvijek ne zarađuje kao njene muške kolege pa postoji mogućnost da će ju upravo povećanje honorara maknuti s liste najisplativijih.

6. Jennifer Aniston (21 dolar)

Pravo je iznenađenje da se Jennifer Aniston uopće našla na listi jer malo se tko može prisjetiti kada smo ju posljednji puta vidjeli u nekom kino hitu. Ipak, "He's Just Not That Into You" (180 milijuna na uloženih 25) i "The Bounty Hunter" (140 na uloženih 40) na kino blagajnama prošli su sasvim pristojno iako ih je kritika pokopala.

5. Cate Blanchett (27 dolara)

Zahvaljujući "Benjaminu Buttonu"  i "Robinu Hoodu" koji su zajedno utržili preko 700 milijuna dolara i s obzirom na činjenicu da je Cate Blanchett plaćena znatno manje nego njene kolege Russell Crowe i Brad Pitt, na ovoj se listi našla na odličnom petom mjestu sa 27 dolara zarade po uloženom dolaru.

4. Robert Downey Jr. (33 dolara)

Da je karijera Roberta Downeya nastavila putem prije velikog povratka, ne samo da ga ne bi sreli na ovoj listi već vjerojatno ne bi znali ni da je na životu. Ipak, nekada velika holivudska nada doživjela je zasluženi comeback i prometnuo se u jednu od trenutno najvećih zvijezda. Dva Iron Mana i Sherlock Holmes odličnu su prošli diljem svijeta i zajedno zaradili preko milijardu i pol dolara, a pošto Downeyevi povratnički honorari nisu bili pretjerano visoki, ujedno se pokazao i kao prilično isplativ izbor.

3. Daniel Radcliffe (61 dolar)

U ovoj fazi Radcliffea je teško zamisliti u bilo čem osim Harryu Potteru jer ovako veliki projekti imaju naviku "požderati" svoje zvijezde i zauvijek ih stigmatizirati. No, čak i ako se do kraja karijere nastavi pojavljivati u kazalištu i malim filmovima kao što je onaj o Rudyardu Kiplingu, ovaj čovjek nema razloga za brigu. Serijal filmova o čarobnjaku dosad je zaradio preko pet i pol milijardi dolara, njegovi su honorari krenuli od jednog milijuna za prvi dio pa sve do 20 za posljednja dva nastavka. No, čak i uz velik honorar, Potter je mega-hit i svoju je zvijezdu strpao među najisplativija tri glumca.

2. Anne Hathaway (64 dolara)

Burtonova "Alisa" na listu je strpala još jednu glumicu koja se osim u ovom filmu pojavila i u relativno uspješnoj niskobudžetnoj komediji "Bride Wars". Glumici nikada nije nedostajalo angažmana, ali čini se da su i producenti nanjušili njenu isplativost te bi se do kraja iduće godine trebala pojaviti u još nekoliko potencijalno uspješnih filmova među kojima je "Valentine's Day" i "Love and Other Drugs".

1. Shia LeBeouf (81 dolara)

LeBeouf se već dvije godine zaredom nalazi na vrhu liste najisplativijih glumaca, a ove godine to je postigao zahvaljujući četvrtom Indiani Jonesu i drugim Transformersima. Bez obzira što mislili o filmovima, oba su se pokazala kao klasični blockbusteri, a LeBeouf kao čovjek koji očito zna izabrati filmove koji prolaze kod publike. Za prve Transformerse dobio je nešto manje od pet milijuna dolara, taj se iznos znatno povećao za drugi dio sulude sage o robotima koji se pretvaraju u vozila i tuguju za vlasnikom koji odlazi na faks, a pošto smo osuđeni i na treći dio, vjerujemo da će se honorari popeti i do sigurnih 20 milijuna dolara. Bilo kako bilo, LeBeouf je dobar s novcem, a vrijedi spomenuti i to da se pripremajući za ulogu u nastavku "Wall Streeta", spanđao s brokerima koji su ga savjetovali gdje uložiti te je 20 tisuća pretvorio u 380 tisuća dolara.

Pročitajte više