Tko želi biti tisućaš? Bacili smo oko na novi kviz Nove TV

Foto: Press

S MILIJUNAŠEM i Potjerom, HRT je dominantna sila što se televizijskih kvizova tiče i nema sumnje da im nakon toliko uspješnih sezona i dalje fantastično ide. Nova TV uključila se u igru uvezenim kvizom Joker, koji je nastao prema turskoj licenci, a od sedam zemalja danas se emitira još samo u Portugalu i Sloveniji. 

Voditelj kviza je Frano Ridjan, koji je nakon uvodnih forica ukratko objasnio pravila igre, ali iskreno, pravila su vam vrlo lako mogla promaknuti, pa smo ostatak vremena pokušavali odgonetnuti kako stvari funkcioniraju. 

Uglavnom, u Jokeru se natjecatelji suočavaju s 12 pitanja, a svaki točan odgovor rezultira napretkom na novčanoj ljestvici, pružajući priliku za osvajanje veće nagrade. 

Na početku natjecatelji imaju sedam jokera koji im omogućuju eliminaciju jednog od ponuđenih odgovora u situacijama kada nisu sigurni u svoj izbor. Tijekom igre, natjecatelji mogu osvojiti dodatne jokere odgovaranjem na brza pitanja te iskoristiti super jokera - pomoć osobe koju dovode sa sobom na kviz. 

Svaki netočan odgovor znači gubitak tri jokera, a ako natjecatelju ne preostane više jokera, onda pada za tri mjesta na ljestvici novca. Odgovorivši na sva pitanja, natjecatelj zaključuje svoj nastup, a visina novčane nagrade koju osvoji ovisi o poziciji na novčanoj ljestvici pri odgovoru na posljednje pitanje, osim ako natjecatelj odustane – tada osvaja jedno mjesto ispod na ljestvici.

Najviši iznos koji natjecatelj može osvojiti je 15 tisuća eura, a ako do tog iznosa stigne prije dvanaestog pitanja (primjerice, već na sedmom pitanju), brani ga do posljednjeg pitanja.

Sličan Milijunašu, ali... Skromnije

Joker je na prvi pogled jako sličan Milijunašu i to mu je s jedne strane prednost, jer Nova TV dobiva svoju inačicu Milijunaša, a s druge nedostatak, jer svi ostali dobili su financijski skromniju kopiju Milijunaša. 

Ipak, razlike postoje, a dobra stvar kod Jokera je to da ne morate natjecatelje slušati kako satima trkeljaju o svojim nedoumicama jer sve je vremenski ograničeno, što kvizu daje i malo napetosti. 

Vidjet ćemo kako će se situacija kasnije razvijati, ali činjenica da po epizodi gledamo samo jednog natjecatelja je iznenađujuće zabavna jer, s obzirom na pravila, natjecatelj će do zadnjeg pitanja ostati čak i ako ni o čemu nema pojma. Ovisno o natjecatelju i voditelju, to može biti ili zabavno ili će pak djelovati kao razvučena tortura tijekom koje osjećate 12 razina susramlja. 

Što se samih pitanja tiče, dobili smo osjećaj da je dosta velik naglasak na pop kulturi, što je dobrodošla promjena, i možda će zbog toga biti zanimljiviji mlađim gledateljima. Teško je dobiti stvarnu sliku nakon samo jedne epizode pa će vrijeme pokazati imaju li gledatelji u rasporedu prostora za još jedan kviz.  

Malo je prerano govoriti kakav je Ridjan kao voditelj, ali u prvoj emisiji je posao odradio solidno. Kasnije će to svakako biti opuštenije i bolje, ali ako je suditi po prvoj epizodi, nenametljiv je, djeluje kao da mu je stalo do natjecatelja i zabavan je kad je to potrebno i ne trudi se biti pretjerano smiješan. 

U svakom slučaju, obećavajuća prva epizoda. Nismo dobili "novu Kviskoteku", ali ni "Tko želi biti tisućaš" nije loša stvar. 

Pročitajte više