Toliko izbora: Što sve morate probati na adventu u Zagrebu?

Foto: Index

MNOGI se slažu kako je Zagreb ljepši nego ikada prije. Brojni Zagrepčani, ali i mnogi drugi domaći i strani gosti svakodnevno uživaju u bogatom sadržaju tokom adventa. Zato je titula najljepšeg europskog odredišta zasluženo otišla upravo u hrvatsku metropolu.

Subotnja špica tako se produžila na cijeli tjedan, a ulice su krcate i tokom radnih dana.

A što svakako morate probati?



Ništa bez kobasica! Prodaju se u kućicama u strogom centru grada i kreću se u procjeku od 15 do 20 kuna. Na Europskom trgu tražene su kobasice od konjetine i od veprovine, a ova delikatesa koštat će vas 25 kuna.



Crno ili bijelo kuhano vino moguće je naći na svakom štandu, a cijene se kreću od 10 do 15 kuna. Naravno, tu su i rakije različitih okusa, od šljive i loze, do nešto slađe medice i višnje, a morate probati i onu od kadulje. Ako ne pijete alkohol, preporučamo punč i čaj.



Na adventu se mogu naći i brojni drugi specijaliteti - kuhani buncek, krpice za zeljem, pršut i sir, hamburgeri i sendvići,... te brojne druge slastice - vruća čokolada, bijela čokolada s votkom, prave baklave.

No zasigurno najveći hit su germknedle.



Mnogi su svoje prve knedle kušali na skijalištu u Schladmingu, a sada se mogu naći i u centru Zagreba. Slastica od dizanog tijesta punjena pekmezom i prelivena vanilijom i makom koštat će vas 32 kune. "Baš kao da smo na skijanju, ma još su bolje tu kod nas", kažu nam mladi okupljeni oko štanda u Kurelčevoj.


Drugi se pak drže klasika, pa uz kobase biraju i zaobilazne fritule. "Najbolje su kobase na Zrinjevcu, a super mi je i domaća pogača i fritule s pravom Nutellom", otkrila nam je jedna djevojka koja je taman uzela porciju svježe prženih.



Zagreb ima najbolji advent

"Lijepo je vidjeti toliko ljudi u Zagrebu, jednostavno ti stavi osmijeh na lice. Drago mi je da svi ovi koji dođu mogu osjatiti duh Zagreba, predivan je sa svojih tisuću lampica, baš kao u bajci. Mislim da je ove godine stvarno raznovrsna ponuda za svačiji ukus i okus, a i cijene su prihvatljive", otkriva nam par koji je uživao u šetnji glavnim trgom.

"Grad je prekrasan, obožavam lampice u gradu, gužvu i miris kuhanog vina. Frendica i ja smo uzele fritule na jednom od štandova, birale smo po tome gdje radi najzgodniji frajer", kažu nam dvije studentice iz Samobora.

Zašto Zagreb ima najbolji advent? Šaljite nam svoja mišljenja na desk@index.hr, a najbolja ćemo objaviti.

Pročitajte više