Tom Cruise kćer ne viđa godinama, a razlog je navodno bizarno pravilo scijentologije

Foto: Profimedia

SURI CRUISE (16), kći Katie Holmes i Toma Cruisea, počela se prijavljivati za fakultete, a u odabiru joj pomaže majka, ali ne i slavni otac jer "on nije dio njezinog života". Razlog zašto slavni glumac nema kontakta sa svojom kćeri mogla bi biti njegova pripadnost Scijentološkoj crkvi.

Transkripti iz Cruiseove tužbe za klevetu 2012. protiv Bauer Media Groupa zbog izvještavanja o njemu u časopisu Life & Style pokazuju kako Cruise potvrđuje da u to vrijeme nije vidio svoju kćer mjesecima, a i drugi izvještaji navode njegovu odsutnosti iz Surina života u posljednjih nekoliko godina. 

Cruise je 2013. godine priznao da je scijentologija bila razlog njegovog otuđenja od Suri. Kada su ga odvjetnici pitali je li Katie Holmes raskinula njihov brak "kako bi zaštitila Suri od scijentologije", Cruise je odgovorio: "To je bila jedna od tvrdnji, da." 

Page Six je 2016. izvijestio da Cruise nije vidio Suri tri godine zbog internog scijentološkog pravila koje zabranjuje članovima bratimljenje s onima koji nisu članovi. "Ovo je njegov gubitak, njegov problem. Mora da mu je stvarno ispran mozak", rekao je tada izvor, implicirajući da je Cruise izabrao crkvu umjesto svog djeteta.

Djeca koju je dobio s Nicole Kidman su odani scijentolozi

Ovo pravilo je navodno zateglo odnose između Cruiseove druge bivše supruge, Nicole Kidman, i njihove zajedničke djece budući da su i oni odani scijentolozi. Cruise je zadržao skrbništvo nad oboje djece kada je njihov razvod okončan 2001. Još 2019. Kidman je zabranjeno prisustvovati vjenčanju svog sina Connora Cruisea, prema izvoru koji je tvrdio da "Tom stoji iza ovoga i da je ono što on želi jednako snažno kao zakon".

"Connor obožava zemlju po kojoj njegov otac hoda i nikada ne bi bio neposlušan Tomu. Tom nikada ne bi ni razmislio o tome da pozove Nicole na Connorovo vjenčanje jer ju Crkva smatra 'supresivnom osobom'", rekao je isti izvor.

Kidman također nije bila prisutna na vjenčanju kćeri Belle Cruise 2015. godine, koje je bilo privatna scijentološka ceremonija, a 2019. Bella je navodno završila "brutalno" stažiranje kako bi dobila visoku ulogu crkvenog revizora.

Čini se da navodni razdori između Kidman i njezine djece proizlaze iz klasifikacije Kidman kao "supresivne osobe" i "neprijatelja" Crkve, kako je rekla bivša scijentologinja Leah Remini 2020. Prema službenoj web stranici Crkve, "supresivna osoba" je netko tko "nastoji potisnuti druge ljude u svojoj blizini". 

"One će izigrati ili omalovažavati svaki pokušaj da se bilo kome pomogne, a posebno će nasilno izrezati sve što je napravljeno da ljudska bića učini moćnijima ili inteligentnijima. Za dobrobit Crkve i pojedinaca u njoj takva osoba je službeno označena kao supresivna osoba kako bi drugi znali da se ne smiju družiti s njom", stoji na web stranici.

Kontroverzni pokret često se nalazi na meti kritičara

Kidman se pridružila scijentologiji tijekom braka s Cruiseom i napustila ju je 1997. Prethodno je aludirala na pritisak koji je vjerska pripadnost njezine djece stavila na njezin odnos s njima. 

"Oni su odrasli. Oni mogu sami donositi odluke. Odlučili su biti scijentolozi i kao majka, moj je posao da ih volim. A ja sam primjer te tolerancije i to je ono u što vjerujem - da bez obzira na to što vaše dijete radi, dijete ima ljubavi i dijete mora znati da postoji dostupna ljubav, a ja sam tu otvorena", rekla je Kidman za časopis Who 2017. godine.

Za razliku od izvješća o njenoj otuđenosti od svoje djece s Cruiseom, njihova kći Bella je 2016. demantirala te glasine. "Naravno da razgovaramo, oni su moji roditelji. Svatko tko kaže drugačije, laže", rekla je za Daily Mail.

Scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji na djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Nju zastupa moćna Scijentološka crkva koja svoja učenja brani oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava te zakone vezane za poslovne tajne.

Kritičari često ističu kako ona već godinama koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a tu je i korištenje brojnih komercijalnih pravnih instrumenata protiv pojedinaca. U svojim redovima navodno i zataškavaju spolne odnose starijih muških članova s vrlo mladim djevojkama, pa ne čudi da je Scijentološka crkva vrlo omražena.

Pročitajte više