Tomislav Špiček za Index otkriva svoje tajne savršenog prvomajskog graha

Foto: RTL/123RF

VREMENSKA prognoza najavljuje kišu baš na Praznik rada, što znači da mnogima propadaju planovi o tradicionalnom prvomajskom roštiljanju. Ako svejedno želite sutra pojesti nešto fino, prvomajski grah možete pripremiti neovisno o vremenskim neprilikama.

Kako napraviti najbolji prvomajski grah upitali smo jednog od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislava Špičeka, kojeg svakog tjedna gledate u kulinarskom showu "Tri, dva,jedan - kuhaj".

"Najbolji je grah upravo onaj koji se kuha u velikim količinama. I onaj koji kuhamo kod kuće je dobar, ali ima nešto posebno u tome kada se kuha na veliko. Najbolji mi je oduvijek bio onaj iz vojske, kada sam kuhao za tisuću ljudi", rekao je Špiček za Index.

Nemojte se obeshrabriti, i onaj koji ćete kuhati u svojoj kuhinji može biti jednako dobar, posebice ako poslušate Špičekove savjete.

"Za dobar grah je vrlo bitan odabir vrste graha. Ja na Dolcu kupujem putrek koji je suhi grah, pa ga treba namakati. Ali je mesnate, putraste unutrašnjosti, otud mu i ime, a istovremeno i kestenjastog okusa", otkrio nam je.

Postoji još jedna tajna.

"Osobno ne volim vegetarijanski grah, bez komada mesa. Možete sami izabrati što želite staviti u grah – od bunceka do kobasica, suhih rebrica, špeka... Jer je sve stvar osobnog ukusa. Suhomesnate namirnice uvijek kuham u odvojenoj posudi, pa dodajem grah i vode po potrebi. Ne volim eksperimentirati sa začinima zato koristim četiri najosnovnija – sol, papa, lovorov list i crvenu papriku", rekao nam je Špiček.

U nastavku vam donosimo jedan od recepta za savršen prvomajski grah.

Sastojci za deset osoba:

750 grama graha

700 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice…)

300 grama govedine

2 velike glavice crvenog luka

1 velika mrkva

2 češnja češnjaka

paprika, celer, peršin, rajčica po želji

1 žlica koncentrata rajčice

2 žličice ljute crvene paprike

lovorov list

sol, papar, Vegeta, papar u zrnu

Zaprška

2-3 žlice brašna

1 žlica crvene paprike

2-3 žlice masti ili ulja

1 češanj češnjaka

Priprema:

1. Otkuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30 tak minuta) i procijedite

2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane

3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah

4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite

5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće

6. Kada zavri začinite i kuhajte dok ne omekša

7. 15 tak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice, nasjeckane na kockice

8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac

9. Lagano miješajte i začinite do kraja 

Pročitajte više