Top 5 holivudskih frikova

MEL GIBSON prošlog je tjedna svojim rasističko-šovinističkim i nasilnim ispadima svakako podigao ljestvicu  psihotičnog ponašanja holivudskih zvijezda i automatski se izborio za prvo mjesto u velikoj utrci za najluđeg glumca današnjice. Mediji su istog trena započeli s objavljivanjem Gibsonovih fotografija na kojima izgleda kao izbezumljeni manijak koji samo čeka priliku da zaskoči nekog u mračnoj uličici, a u javnosti vlada mišljenje da mu je karijera zauvijek završena jer agenti su pokupili prnjice i napustili zvijezdu u sumraku karijere. Realno gledajući, obiteljsko nasilje nikada nije skončalo nečiju karijeru jer Hollywood ne mari previše za šamaranje i vrijeđanje žena, ali kada, nedajbože zagazite u političku nekorektnost, stvari se stubokom mijenjaju. Na stranu holivudsko licemjerje, Gibson je "sam svoj majstor" i najveći krivac za pad vlastite popularnosti. Zasjeo je na sam vrh liste sumanutih glumačkih zvijezda, no, definitivno nije sam jer društvo mu prave dobro poznati luđaci koji na svom imidžu već dugo vremena aktivno rade.

1. Mel Gibson

Mogli smo pretpostaviti da su stvari izmakle kontroli u trenutku kada je "tradicionalni katolik" snimio snuff film o Isusu, ali tada smo to još uvijek nazivali ekscentričnošću i umjetničkom slobodom. Tanku granicu Gibson je počeo prelaziti još prije nekoliko godina nakon što je, potpuno pijan, podijelio svoje antisemitističke stavove sa prometnim policajcem rekavši mu da su židovi krivi za sve ratove. Nakon javne isprike, Hollywood mu je bio spreman oprostiti jer dosta se toga pripisivalo utjecaju alkohola, ali nakon komercijalnog podbačaja njegovog posljednjeg filma, ponovno je upao u seriju ludih ispada kojih je toliko da uskoro možemo očekivati i pravi pravcati album. Dosad je izvrijeđao Židove, crnce, žene, homoseksualce i Latinoamerikance, a do kraja godine na red bi mogli doći i američki Indijanci.

2. Gary Busey

Nakon što se cirkus oko Gibsona stiša, na prvo će se mjesto ponovno vratiti neprikosnoveni kralj ludosti, jedan i jedini Gary Busey. Čovjek za kojeg je Mel Gibson najobičniji amater. Teško je definirati radi li se o bolesnoj bahatosti i želji da se izazove reakcija, konzumaciji velike količine droga i alkohola, prometnoj nesreći u kojoj je ozlijedio glavu ili najobičnijoj ludosti. Bilo kako bilo, Busey je nepresušni izvor nebuloza već dugi niz godina i omiljena tema svakog američkog TV voditelja. Kada ne terorizira kolege na setovima svojih suludih filmova, Gary Busey smišlja nova značenja riječi kao što su "strah" ili "trezvenost" (popularni "buseyizmi"), trabunja nešto o duhovnosti, šmrče kokain sa psa i prijeti novinarima. Jedan od njegovih najpopularnijih ispada bio je onaj kada je novinarki zaprijetio da će joj "iz tijela iščupati endokrini sustav", a to može samo Busey, ludi kralj i poznavatelj ljudske anatomije.

3. Tom Cruise

Nakon što se primirio i naglasak vratio na ono što mu najbolje ide, gotovo smo zaboravili da je Tom Cruise svojevremeno bio jedan od naših najomiljenijih holivudskih manijaka. Naravno, s rezervom treba uzeti mnogo toga što se o Cruiseu može pročitati jer velik je dio najobičnija tabloidska izmišljotina. Ipak, nakon što je javno kritizirao Brooke Shields zbog korištenja antidepresiva kojom je liječila postporođajnu depresiju, nazvavši psihijatriju "nacističkom znanošću" i nakon što je na internet procurila snimka trosatnog Cruiseovog intervjua koji se trebao pojaviti na DVD-u namijenjenom scijentolozima, mnogima je postalo jasno da s ovim čovjekom nešto ozbiljno nije u redu. Manijakalno cerenje i sulude priče o svemirskom bogu uznemirile su čak i one koji su smatrali da je skakutanje po kauču Opre Winfrey samo simpatično pokazivanje ljubavi. Bilo kako bilo, Tomovi suludi ispadi rezultirali su izrazom "jumping the couch" koji se koristi za situacije u kojima osobe zastrane dovoljno ekstremno da to naruši njihovu reputaciju. Na svu sreću, ludost mu se nije odrazila na karijeru, a bez obzira što mislili o njegovoj povezanosti sa scijentolozima, barem nije sudjelovao u kriminalno lošem "Batllefield: Earth". Možda je lud, ali nije glup.

4. Michael Richards

Bivše zvijezde mega popularnog "Seinfelda" nakon završetka serije teško su pronalazile angažmane. Jerry Seinfeld nije ni pokušavao, Jason Alexander pokušao je s loše prihvaćenim "Bobom Pattersonom", dok je Julia Louis-Dreyfuss svojim "Novim avanturama stare Christine" jedina uspješno pobijedila tzv. "prokletstvo Seinfelda" (iako je serija nedavno ukinuta). Michael Richards u toj je priči ispao najveći gubitnik jer nakon nekoliko jalovih pokušaja oživljavanja svoje televizijske karijere, vratio se stand-up komediji koja ga je nakon kratkog vremena proslavila, ali ne na način koji je zamislio. Naime, nakon što mu se publika uplela u nastup, Richards ih je nazvao "crnčugama" i dodao da bi prije 50 godina zbog svog ponašanja završili na drvetu s "viljuškom u dupetu". Što je sasvim normalno razmišljanje, ako ste potpuno ludi ispali iz vremenskog procijepa i zaboravili da niste u zemlji koja blagonaklono gleda na linč i da se u licemjernom svijetu showbiza rasizam usiljeno osuđuje i nad njim se zgraža više nego nad pedofilijom Romana Polanskog. Doduše, u slučaju Richardsa ne možemo govoriti o karijeri koja je uništena luđačkim ispadom jer karijere, realno, nije ni bilo.

5.  Joaquin Phoenix

Bio je glumac koji obećava, ali pretvorio se u ludog pustinjaka. Nakon što je pustio bradu i počeo se baviti rapom (iako svi znaju da je Rick Rubin jedina bradata spodoba koju reperi poštuju), mnogima je postalo jasno da je ova karijera privedena kraju i da od ludog Joaquina ubuduće možemo očekivati samo čudačke ispade, negiranje postojanja sapuna i britve, prljave gvalje u zapuštenoj bradi i loš rap. Nažalost, nije poludio na onaj "method acting" način kao genijalni Daniel Day-Lewis koji je doživio psihički slom, u potpunosti nestao iz medija, na pet godina odselio u Italiju gdje je izrađivao cipele i nakon svega se vratio u velikom stilu, već je neprestano prisutan bez opravdanog razloga. Možemo se samo nadati da je sve jedan veliki trik i odličan uvod u lažni dokumentarac Caseya Afflecka "I'm Still Here: The Lost Year of Joaquin Phoenix" koji prati njegovu tansformaciju, a navodno sadrži ogromne količine muške golotinje i scenu u kojoj po njemu vrše nuždu. Sve u svemu, u posljednje se vrijeme počeo pojavljivati bez brade, a čak i ako je riječ o podvali, Phoenix je i dalje prilično lud i predan lik.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više