Top 5 proljetnih blockbustera

1. Clash of the Titans

Zahvaljujući Jamesu Cameronu i "Avataru" koji je pokorio kino blagajne, Hollywood je zagrizao za Sama Worthingtona, a australski se glumac preko noći ubacio u "a-ligu". Samim tim, nije ni posebno iznenađenje to što se njegov najnoviji film tretira kao jedan od najvećih proljetnih blockbustera. Naravno, dio zasluga svakako pripada i Louisu Letterieru koji se dokazao "Nevjerojatnim Hulkom" i opravdao poziciju u holivudskoj mašineriji koja se koncentrira na punjenje džepova. Riječ je o remakeu filma iz 1981., a realno, riječ je o kombinaciji filma "300" i "Gladijatora" u vremenu kada manija za Avatarom još uvijek traje. Dakle, nećemo previše pogriješiti ako pretpostavimo da će kina biti puna.

2. Green Zone

Matt Damon vremenom se nametnuo kao omiljeni američki filmski špijun, a njegove uloge u tri (dosadašnja) "Bournea" dokazale su da je čovjek više nego sposoban balansirati između pozicije karakternog glumca i klasične akcijske zvijezde. Paul Greengrass, redatelj dva bolja "Bournea" očito je zaključio da ne treba previše mijenjati dobitnu kombinaciju pa je odlučio snimiti jedan te isti film s jednom malom razlikom. Glavni se lik ne zove Jason Bourne već Roy Miller, a priča se vrti oko agenta CIA-a koji se odmetne i kreće u samostalnu potragu za oružjem masovnog uništenja. Iako smo film pogledali najmanje desetak puta u posljednjih 5 godina, ne postoji razlog da ga ne pogledamo ponovno.

3. MacGruber

Filmovi proizašli iz Saturday night live skečeva u pravilu se dijele u tri skupine: kultni Blues Brothers, mega uspješni Wayne`s World i ostale. Pod ostale svrstavamo mnogobrojne propale pokušaje koji variraju između blesavo simpatičnih i dozlaboga debilnih. Vrijeme će pokazati u kojoj će skupini završiti MacGruber. Naime, riječ je o parodiji u Americi popularnog McGyvera, a glavna uloga pripada jednom od boljih članova SNL-a, Willu Forteu. Doduše, njegova popularnost nikako nije u rangu Willa Ferrella, Mikea Myersa ili Tine Fey, ali sve je moguće jer očito je riječ o ambicioznom projektu u koji je uložena hrpa novca. Kratki skečevi bili su više-manje kvalitetni, a film bi unatoč popularnosti na američkom tlu mogao proći u svjetskim kinima iako bi mnogima mogla promaknuti pozadina filma.

4. How To Train Your Dragon

Ponekad je dovoljno reći da su autori animiranog projekta Dreamworksa zaslužni za "Shreka" i "Kung-Fu Pandu" i to je dovoljno da kino dvorane budu pune. Pomalo iznenađuje činjenica da ova animirana 3D avantura, uvjetno rečeno, prolazi ispod radara iako je na njemu angažirana relativno popularna glumačka imena kao što su Gerard Butler, Jonah Hill i Jay Baruchel. Doduše, redatelji Chris Sanders i Dean DeBlois do sada se radili samo na crtanom filmu "Lilo & Stitch" pa je vjerojatno to razlog zašto je ovo ipak jedan od tihih pretendenata na vrhove top ljestvica. Radnja ovog crtića prati mladog vikinga koji želi postati lovac na zmajeve i pritom postaje vlasnik jednog od njih. Kao što smo već navikli s Dreamworksom, čak i ako ne postane kino hit vrlo će se vjerojatno raditi o simpatičnom uratku koji će biti zanimljiv klincima i roditeljima koji će ih u kino voditi.

5. Alice In Wonderland

Nema sumnje, Burtonova Alisa postala je blockbuster puno prije nego se pojavila u kinima. Marketinška kampanja novine i portale puni informacijama više od godine dana i svi su temelji za uspješan kino start kvalitetno podignuti. Dokazani redatelj, odlično odabrana glumačka postava, budžet od 150 milijuna dolara, besmrtni predložak i svojevrsna garancija da isti neće biti pretvoren u bezličnu zabavu, dovoljan su razlog da ovo postane i ostane jedan od najvećih filmova godine. Teško je povjerovati da će redatelj ponoviti flop kao u slučaju remakea "Planeta majmuna" jer taj je film samo iznimka koja potvrđuje pravilo, a ako je netko sposoban stvarati uvrnute bajkovite boleštine, onda je to definitivno Tim Burton.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više