Top 5 tiktokova Aleksandra Vučića

Screenshot: TikTok

Predsjednik Srbije je na pola puta između Jamesa Bonda i Marije Terezije... Ako je suditi po njegovom TikToku. Predsjednik je angažirao mladu ekipu koja ga profesionalno snima i editira u stilu svjetskih zvijezda koje su se kvalitetno prilagodile online marketinškim trendovima. Možda je ovo malo kasno u svjetskim okvirima, ali za regionalne pojmove, u kontekstu politike, jako je napredno i vizionarski.

Naravno da su političari na društvenim mrežama apriorno i komičari jer jednostavno ne možemo odoljeti rugati se osobama koje se provlače po aferama na dnevnoj bazi i, još gore, izvlače se iz nebrojenih afera neokrznuti i bogatiji za stotine tisuća eura, dok konzumenti tog sadržaja zarade 12.000 eura godišnje. Ako uzmemo medijalnu plaću, onda još manje. A ako pričamo o Vučićevoj Srbiji, još puno manje.

Hrvatska scena političkih redikula

Mi tako imamo vječnog redikula Ivana Pernara, koji je, marketinški gledano, domaća verzija Donalda Trumpa. Na društvenim mrežama je dobro popratio sve: i kad su ga iznosili iz sabora, i kad je vikao na ljude u centru Zagreba, i kad je pričao o svojim simp putešestvijama nakon što je napustio dvije žene i dva djeteta. Jednu jer je poklanjala previše pažnje djetetu, a trebala je njemu, a drugu "jer se predomislila".

Već neko vrijeme imam problem za naći ženu, svaki put kad upoznam neku simpatičnu ženu, ili je ljevičarka, ili ako nije...

Objavljuje Ivan PernarUtorak, 27. lipnja 2023.

Ne mogu ni naslutiti zašto.

Tu je i jako popularan vloger Marin Miletić, koji je svoj put do sabora popločao objavama o masonima, svjedočanstvima moći molitve, čudu ukazanja u Međugorju, na Facebooku ima grupu Molitva s Marinom (live streaming ovoga bio bi apsolutni hit na Twitchu, Marine), čak je objavljivao i videozapise u kojima je dokumentirao zadnje dane svoje preminule žene, uključujući i video sa sprovoda… Dosta barokno za jednog konzervativca, ali opet, undercuta na glavi riješio se tek prije godinu i pol, potpuno je nepredvidljiv.

Online Srbija je oaza shitpostanja

I dok kod nas dobro kotiraju samo ovi rudimentarni redikuli alt-desnice (možemovci su se par puta potrudili izaći iz okvira domaćeg političkog oglašavanja na online platformama, ali su reducirali to nakon užasnih krindž reklama koje su im napravile više štete nego koristi jer su ih dodatno etablirali kao ekipu koja definitivno nije broj jedan opcija za zvati na party), u Srbiji je to puno usklađenije s njihovom industrijom zabave koja voli niske strasti i u jednako je mjeri "post-truth society" kao i Amerika.

Njihov online prostor je jedna velika zadruga memova, a pun je karikatura poput Vojislava Šešelja, legende svih haških suđenja, koji se pojavio ni više ni manje nego u Farmi da bi usputno prducnuo po Hrvatskoj, Miroljuba Petrovića, o kojem dovoljno govori citat: "Kad ti muž zvizne šamarčinu zato što pričaš gluposti i mešaš se gde ne treba da se mešaš, to ti je skandalozno??? Mrš, mrš! Sram te bilo, kučko jedna nevaspitana, ko te to naučio? To te majka naučila?", ili Jovane Jeremić, koja komunicira samo u žena-majka-kraljica citatima. Ta žena je Twitter na dvije noge koji pokušava od svake rečenice napraviti naslov za srpske tabloide.

Ali zar je moguće da čak i predsjednik Srbije bude shitposter… namjerno?

Nije da sam to očekivao, ali izgleda da je gospodin Vučić toliko suludo samouvjeren da se bacio u ralje TikToka uoči demokratskih izbora 17. prosinca, misleći da će mu to donijeti prijeko potrebnu i nikad dosad ovako upitnu pobjedu u jeku prosvjeda i sve teže skrivanih medijskih manipulacija.

A kad vidim svu intelektualnu raskoš publike koja ga prati i ostavlja komentare poput "Da li legenda lajkuje", "Aj 1 na 1 bilijar", "Čekaj kenjam", "Jel si ti Simijev fan" i bezbrojnih "Bravo predsedniče" i "Amin"... Očigledno je Vučić predsjednik koji razumije puls svog naroda puno bolje nego ja.

Ali pogledajte moju selekciju najboljih 5 tiktokova s njegovog profila i recite mi hoće li ovo pridonijeti njegovim izbornim rezultatima ili ih samo dodatno oštetiti.

5. Slijed od tri tiktoka u kojima radi kolaboraciju sa svojim imitatorom. Ovo je objektivno dosta dobar potez, zamislite samo kako bi izgledalo da je pokojni Bandić izveo ovakav manevar na Juričanu.

@jasamaleksandar On ili ja? @dnevna.doza.presednika #predsednik #Srbija #jasamaleksandar #follow ♬ original sound - Ja sam Aleksandar
@jasamaleksandar Lepo sam rekao da ništa ne potpisuješ. @dnevna.doza.predsednika #jasamaleksandar #srbija🇷🇸 #srbijanesmedastane #dnevnadozapredsednika #follow ♬ original sound - Ja sam Aleksandar
@jasamaleksandar Može biti samo jedan. #jasamaleksandar #srbija🇷🇸 #srbijanesmedastane #predsedniksrbije #follow ♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Polako počinjem simpatizirati Vučića.

4. Ovaj izuzetan tiktok, u kojem se kuhar jedva suzdržava da ga ne makne od tave i gleda ga kao da razmišlja kolike su šanse da ga otruju isti dan napravi li to.

@jasamaleksandar Ovo je moj pokušaj priprema za doček velikog broja gostiju iz inostranstva za sutrašnji vinski sajam. Ova priprema neće doprineti mojoj fizičkoj kondiciji i izgledu, ali sam srećan, svakako. #jasamaleksandar #WineVisionByOpenBalkan #srbija #WineVision #SerbianVines 🇷🇸 #tiktok ♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Pitam se bih li pokleknuo i glasao za SNS da mi Vučić osobno napravi palačinku.

3. Kakav divan slijed: glumi Jamesa Bonda u prvom tiktoku i Toma Sellecka u drugom, glazba je besprijekorna i u oba slučaja se radi o holivudskoj kinematografiji.

@jasamaleksandar

 

♬ original sound - Ja sam Aleksandar
@jasamaleksandar Istorijsko (jedino) kašnjenje zabeleženo kamerom. #jasamaleksandar #srbijanesmedastane #srbija ♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Mora se priznati da najsposobniji europski političar ovdje izgleda velebno, neukrotivo i da ga gledam kao Maja Šuput natjecateljicu Supertalenta koja je ostala bez dvoje ili više članova obitelji.

2. Ovdje Vučić dominira Vogue intervju formatom samouvjerenim hodom, skromno prekriženim rukama, izmjenjivanjem nonšalantnih pogleda u prazno s oštrim i prodornim buljenjima u ženu koja ga intervjuira.

Saznajemo da je svakodnevno marljiv (tri intervjua, vodi dijete u školu), voli i burek i ćevape (kao i svi mi obični ljudi!!!), prati NBA (zamislite da napravi dokumentarac u The Decision stilu za ove izbore!), a sve je predivno obgrljeno detaljem moljivog emojija dok priča da mu je puno teže nego normalnim ljudima.

@jasamaleksandar Ako imate još pitanja za mene, pišite mi u DM! #srbija 🇷🇸 #pitajtepredsednika #q&a #srbijanesmedastane #jasamaleksandar #follow ♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Mogu samo zaključiti da je Aleksandar svetac među političarima i da bismo svi mi diplomatski analfabeti mogli puno naučiti od njega.

1. Osokoljen uspjehom ovog tiktoka, u kojem dodjeljuje medalju Johnnyju Deppu, Vučić je izbacio tiktok godine, u kojem glumcu Voldemorta Ralphu Fiennesu dodjeljuje počasno srpsko državljanstvo.

Ovdje imamo njegov uvod dostojan najboljih dana Morgana Freemana, koji se prelijeva u izvanrednu tranziciju, a nakon toga slijedi profinjen VFX ulet glumca u kadar iz čije kompliciranosti se jasno vidjelo zašto Nolan u zadnje vrijeme izbjegava specijalne efekte.

@jasamaleksandar Ono kad lord Voldemor postane Srbin! #ralphfiennes #jasamaleksandar #harrypotter #serbia #serbianpassport ♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Sve ovo okrunio je izraz glumčeva lica koji slojevito miješa osjećaj iskonskog straha u prisutnosti Aleksandra velikog s osjećajima ponosa i zadovoljstva jer ne samo da deli zrak s predsednikom Aleksandrom nego je i pripadnik najbolje države na svetu, koja ne sme da stane! Uz SNS do kraja! Na prosvede je došlo manje od 100 ljudi! RTS izveštava potpuno nepristrano! Aco - moj predsednik!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više