Tri ključne razlike između hrvatske i srpske Dore

Foto: Marko Prpic/Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Sinoć se održalo veliko finale srpske Dore. Tako je zovem odmilja, ali samo zato što sam ovo crno razdoblje od 2007. pa do dana današnjeg odlučio nazivati Dnora. To je jako važna informacija jer bi organizatorima i kandidatima srpske Dore usporedba s ovim našim jedva gledljivim užasom bila ravna uvredi.

Što je i točno, iako se ova dva glazbena natjecanja razlikuju samo u tri stvari.

1. Kandidati

Zamislite alternativni svemir krojen po mjeri HRT-a.

Prije tjedan dana imali bismo najmanje gledano finale Dnore u povijesti, a u njemu bi se za ljutu prevlast borili Vatra, Kedžo, Pavel i - možda - Vinko koji bi imao daleko najčvršći nastup na "natjecanju" (usput, čestitam Vinku na ozbiljnosti kojom je pristupio nastupu iako je i dalje igrao na svoj forte i zanemario ostale faktore).

Nestručni žiri obavio je svoj posao najgore što je mogao, a Baby Lasagna je bio iznimka za koju nitko iz žirija očigledno nije ni htio da dođe do očiju javnosti. Ni jednu jedinu od ostalih pjesama nitko neće upamtiti (kao ni prošlih godina!).

S druge strane, na srpskoj Dori imali smo izvođačke teškaše: Breskvica (22) je jedna od najpopularnijih balkanskih izvođačica, pobjednica Teya Dora (32) jedna od najpopularnijih autorica + vlasnica svjetskog hita Džanum koji je postao viralan kao tiktok zvuk na temu onog manijaka koji je pucao po školi, Konstrakta (45) koja je viralni hit pretprošlog Eurosonga i čiji je nastup bio jako meta ove godine, Zejna (37) koja je pjesmom Najbolja bila duhovna sestra našem Baby Lasagni, Zorja (27) koja je toliko dominirala vokalno da je vjerojatno posramila sve koji su bili ponosni na svoje pjevanje i na Dnori i na srpskoj Dori, čak smo i od malo slabije poznatih izvođača poput Džordžija (28) i Ive Lorens (28) dobili ozbiljne pokušaje zabavnog showa koji bi bio u top 3 kod nas.

I uz sve ovo, ovo izdanje srpske Dore bilo je slabo za njihove standarde, kao i prošlogodišnje.

I svi gore navedeni izvođači kvalitativno bi automatski išli u top 3 naše Dnore.

2. Produkcija 

Nakon što je cijela nacija bacala drvlje i kamenje po produkciji Dnore, a ovi su se branili rekavši da su odradili posao profesionalno i po standardima struke, molim vas da pogledate ove nastupe i imate na umu da RTS, koji radi srpsku Doru, ima oko 100 milijuna eura u godišnjem proračunu, a naš HRT je najskuplja veš mašina u državi s proračunom od cca 250 milijuna eura.

Ima toga još, ali nije potrebno.

A što se tiče argumenta boljih i lošijih pjevača koji su glavni krivci za loš zvuk: poanta produkcijski dobro odrađenog zvuka nije ta da poboljša groznog pjevača, nego da ne uništi dobrog. Poslušajte primjer pjevača koji očigledno nije baš na ti s pjevanjem uživo, ali je zvučni inženjering odlično odrađen i jasno je kao dan da je za sve mane nastupa kriv upravo - on.

3. Transparentnost

Sjećate se kad se Dnora vratila i nije se znalo ni tko pije ni tko plaća? Tad smo ja i moji ŠRNGKNUSDP aktivisti pokušali saznati makar koliko se plaća, a rezultat je bio višemjesečno natezanje s HRT-om nakon kojeg smo dobili ni manje ni više nego Excel tablicu (nije bila ni eksportirana u PDF!), koja je izgledala ovako (screenshot u nizu na IG):

Sjećate se koliko se u tajnosti drže svi inkriminirajući detalji koji bi mogli osramotiti članove žirija?

Srbi su objavili sve članove stručnog žirija: Marija Šerifović bila je predsjednica, a članovi Žika Zana, Sajsi MC, Dejan Petrović i Aleksandar Sedlar, a objavili su i točno tko je dao koliko bodova kojem izvođaču ponaosob.

Troškovi Dnore bit će poznati samo ako budemo dovoljno ustrajni i naporni s upitima, ali sasvim sigurno mimo volje HRT-a. A o razini transparentnosti na kojoj svaki član žirija preuzima odgovornost za svoje odabire i stoji iza njih možemo samo sanjati, kao što zna svatko tko je pročitao ovaj članak:

>>Obdukcija Dnore 2024 - kako se suprotstaviti interesnim grupama?

Kutak za manijake

Pobjeda Teye Dore ide na ruku Baby Lasagni. Neće mu predstavljati prijetnju ako ne nastane strašan hajp među fanovima oko teksta. Ne bi trebao, pjesma bi mogla biti puno, puno bolja.

Bilo bi bolje da je pobijedila Breskvica, ali dobro je i ovo jer Hrvatska na Eurosongu ne mora u ring s Konstraktom ili Zejnom koje bi bile najveći oponenti Baby Lasagni.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Pročitajte više