Turistički boom u Estoniji nakon prijema u EU

MEĐU ljudima koji ove godine šetaju po ulicama starog grada Tallinna, estonske prijestolnice, od deset osoba devet govori neki strani jezik, što je znak turističkog booma koji je okrunio godinu u kojoj je Estonija ušla u Europsku uniju.

"Ne može se reći da je ulazak u Europsku uniju jedini razlog navale turista, ali je to sigurno jedan od razloga. Estonija ima koristi i od svjetskog turističkog booma", rekao je Ene Palmiste, savjetnik u Estonskom turističkom uredu.

Prošle godine, 3,4 milijuna osoba posjetilo je Estoniju, zemlju od 1,4 milijuna stanovnika i relativno nepoznatu u inozemstvu do njezinog stjecanja neovisnosti 1991.

Turistički ured za ovu godinu predviđa porast broja turista za 15 posto, posebno u glavnom gradu.

Turisti su popunili hotele koji gotovo više nemaju slobodnih kapaciteta, dok su zrakoplovne kompanije uvele dodatne letove, uključujući i one iz SAD-a i Japana.

"Ljudi žele vidjeti nove članice EU", kaže Killu Maidla, komercijalni direktor lanca Scandic Hotels Estonia čiji su hoteli zabilježili popunjenost od 92 do 96 posto u srpnju. Klijentela dolazi većinom iz Finske, Švedske, Njemačke, Engleske i SAD-a.

Zrakoplovna kompanija Estonian Air, u kojoj SAS posjeduje 49 posto, prevezla je 44 posto više osoba u srpnju ove godine nego u istom mjesecu godinu dana ranije.

U tom pozitivnom kontekstu, turistički sektor ipak je pogođen činjenicom da Ryanair, zrakoplovna kompanija niskih cijena, ne leti više za Rigu, glavni grad susjedne Litve. Stoga Estonija želi privući drugu kompaniju toga tipa, britanski Easyjet.



Pročitajte više