Tvrtka kažnjava zaposlenike koji koriste WC više od jednom dnevno

Ilustracija: Instagram

KINESKA tvrtka našla se na udaru kritika zbog kažnjavanja "lijenih" zaposlenika koji dnevno naprave više od jedne pauze za toalet.

Anpu Electric Science and Technology, kineska korporacija sa sjedištem u Dongguanu u provinciji Guangdong, priznala je da provodi bizarnu politiku jednog odlaska na WC dnevno te kažnjava zaposlenike koji je krše s 20 juana (oko 19 kuna).

Prema obavijestima koje je tvrtka izdala, a nezadovoljni zaposlenici podijelili na društvenim mrežama, najmanje sedam zaposlenika kažnjeno je 20. i 21. prosinca.

To je pravilo izazvalo bijes na društvenim mrežama, ali službenici tvrtke objasnili su odluku uprave da stvori bizarno pravilo rekavši da su mnogi zaposlenici bili lijeni i koristili su pauze za WC da bi pušili i izbjegavali svoje dužnosti.

"Bespomoćni smo. Činjenica je da su radnici lijeni na poslu", rekao je direktor tvrtke prezimena Cao za Guangdong TV. "Uprava je puno puta razgovarala s tim radnicima, ali još nije postigla pozitivan rezultat."

Cao je dodao da se pravilo ograničenja korištenja zahoda smatra boljom alternativom od otpuštanja osoblja, jer bi pronalazak novih radnika bio teži. Također je pojasnio da od prijestupnika nije zatraženo plaćanje kazne od 20 juana, već je iznos oduzet od njihovih mjesečnih bonusa.

Posjet šefu prije odlaska na zahod

Zanimljivo je da, u skladu s politikom tvrtke, radnici koji žele napraviti više od jedne pauze za WC dnevno moraju posjetiti šefa prije posjeta zahodu, što je samo još više razbjesnilo mnoge. No bilo je i onih koji su branili tvrtku.

"Prisiljeni su to napraviti. Neki zaposlenici posjećuju zahod prečesto i zadržavaju se predugo. To sigurno narušava produktivnost tvrtke", jedna je od reakcija.

Međutim, većina je ipak napala tvrtku nazvavši pravilo eksploatirajućim i ponižavajućim. "Koja je era? Sloboda odlaska na WC postala je luksuz", jedan je od komentara na Weibu.

Burne reakcije

Vijest o kazni tvrtke za svoje zaposlenike privukla je pozornost općinskog Ureda za ljudske resurse i socijalno osiguranje. Tamošnji dužnosnici započeli su istragu o tom pitanju, ali već su rekli kineskoj publikaciji The Paper da je pravilo nezakonito.

Čini se da su stanke za WC ozbiljan problem u Kini, jer privatne tvrtke poduzimaju sve više čudnih mjera kako bi vrijeme zaposlenika provedeno u zahodu svele na najmanju moguću mjeru.

Prošle godine viralna je postala priča o tvrtki koja je ugradila brojače u zahodske kabine, dok je 2018. tehnološki gigant NetEase potrošio 2 milijuna juana kako bi blokirao internet u svojim toaletima.

Pročitajte više