U kina stiže "Snjegović" - izdavač fanove vodi u Oslo

Foto: Press

ZA KOJI dan u hrvatska kina stiže "Snjegović", ekranizacija istoimenog romana kojem je autor jedan od najuspješnijih svjetskih pisaca Jo Nesbo.

Glavnog junaka njegovih krimića - karizmatičnog, briljantnog i porocima sklonog detektiva Harryja Holea - utjelovio je Michael Fassbender, a njegovu kolegicu Katrine Bratt Rebecca Ferguson. Iako je izbor glavnog glumca izazvao brojne polemike na društvenim mrežama, već nakon što je javnost imala prilike vidjeti trailer uglavnom su utihnule.

"Snjegović" je jednostavno najiščekivaniji film godine i vjerojatno kandidat za brojne strukovne nagrade. Većim dijelom je snimljen u Norveškoj pa se zastrašujuće napeta radnja (Hole hvata serijskog ubojicu koji se s njim nadmudruje) odvija u fascinantnom okruženju skandinavske zime. I njegov junak, ali i sam Nesbo, miljenici su domaće publike – posljednji roman s Holeom u glavnoj ulozi, iako objavljen usred nakladničke drame koja je tada tresla Hrvatsku, među najprodavanijim je knjigama godine, a jednako su dobar prolaz kod publike imali i svi prijašnji Nesbovi romani (Snjegović je sedmi – prethodili su mu Šišmiš, Žohari, pa Crvendać, Nemeza i Đavolja zvijezda i Spasitelj, a nakon Snjegovića Nesbo je Holea još uvalio u niz suludih situacija u Leopardu, Fantomu, Policiji, i Žeđi).

Iako se Nesbo nad njegovim likom na momente luđački iživljava, dovodeći ga u situacije koje u pitanje dovode njegov i fizički i psihički opstanak i koje osciliraju od nesmetanog uživanja opijuma i stravičnih noćnih mora u kojima ga opsjedaju njegovi vlastiti demoni, do ranjavanja i upitnog preživljavanja, Harry Hole uspješno je, dakle, preživio 11 Nesbovih romana, a po svemu sudeći, na proljeće ga čeka nova avantura...

Za Nesba je prilično poznato da je oduševljen Hrvatskom; malo se zna da je za njegovu ljubav na prvi pogled prema Hrvatskoj zaslužna činjenica da je kod nas zapeo na proputovanju u Grčku i to u situaciji kad je ostao bez novaca... i završio na kućnom pragu muškarca koji mu je išao unovčiti čekove.

"Zamislite, bilo je devet ili deset sati navečer. Kažemo kako bi nam trebalo unovčiti čekove, on se odjenuo, odveo nas do banke, otvorio i - unovčio nam čekove. Tako smo mogli jesti i nastaviti dalje. Gdje bismo na zemlji našli tako prijateljske ljude? To je, dakle, bio moj prvi dojam Hrvatske", ispričao je Nesbo novinarima hrvatskih dnevnih novina kad je prije nekoliko godina ponovo navratio u Hrvatsku i boravio u Zadru, oduševljen Paklenicom.

A kad je već Holeov "tata" oduševljen Hrvatskom, Fokus, Nesbov izdavač za Hrvatsku najsretnije fanove norveškog pisca vodi u Oslo, i to na mjesta na kojima Harry Hole rješava neke od svojih najtežih slučajeva. Riječ je nagradnoj igri, o kojoj se sve može doznati na www.fokusnahit.com.

Pročitajte više