U pokladnoj povorci 11. đakovačkih bušara 1500 sudionika

Velikom pokladnom povorkom gradskim središtem, u kojoj je pod maskama prošlo oko 1500 sudionika, u Đakovu su danas završeni 11. đakovački bušari, jedna od najvećih pokladnih priredaba u istočnoj Hrvatskoj, koja je ove godine trajala tri dana. L

Osim skupina iz Đakovštine, pozivu organizatora - grada Đakova i gradske Turističke zajednice odazvale su se i skupine iz Ivanić Grada, Trilja i Bjelovara, predstavljajući Đakovčanima pokladne običaje svojega kraja.

Uoči polaska pokladne povorke, ispred zgrade đakovačkoga Gradskog poglavarstva gradonačelnik Zoran Vinković, za tu prigodu nazvan "Vinko Mračak", predao je ključeve grada bušarskome čavi, nakon čega je i službeno proglašena vladavina "Bušarske Republike".

Veliku pokladnu povorku, kojoj su na čelu bili konjanici, promatralo je nekoliko tisuća Đakovčana i njihovih gostiju. I ove su godine nastupile skupine dječjih vrtića, KUD-ova i ostalih društava, a osim suvremenih maski, u povorci su se našle i tradicionalne maske, poput josipovačkih medvjeda, baranjskih buša i sličnih.

Nakon prolaska povorke, u velikome pokladnom šatoru održan je bal pod maskama na kojem su proglašene najbolje maske u 10 kategorija.

(Hina) xsžup ysp

Pročitajte više