U Rimu otvorena izložba nizozemskog grafičara kojeg su nazivali "crtačem nemogućeg"

Foto: EPA

Nizozemski grafičar Maurits Cornelis Escher (1898.-1972.) došao je u Rim prije točno 100 godina i sada mu se počast odaje velikom izložbom u glavnom gradu Italije. Jedan od najpoznatijih svjetskih grafičara i poznat po igrama perspektive i labirintima, Escher je nazivan "crtačem nemogućeg".

Posjetitelji mogu 300 njegovih djela vidjeti u Palači Bonaparte u povijesnom središtu grada, na izložbi koja traje do travnja. Mnogi njegovi motivi postali su klasici: ptice koje se pretvaraju u ribe, stepenice koje idu u beskonačnost ili ruke koje crtaju jedna drugu.

Umjetnik je rođen 1898. u Leeuwardenu u sjevernoj Nizozemskoj, a živio je na jugu, u Arnhemu. Kao mladić upisao je fakultet za arhitekturu i dekorativnu umjetnost u Haarlemu, no ubrzo je prekinuo studij i umjesto toga počeo putovati.

U studenom 1923. preselio se u Rim. Zajedno sa suprugom Jettom živio je u četvrti Monteverde Vecchio, iznad centra s druge strane Tibera. Tamošnje kuće sugeriraju kako je nastala njegova strast prema beskrajnim stubištima.

U Rimu proveo 10 godina

Na gornjem katu svoje kuće u ulici Proerio Escher je nacrtao jednu od svojih najpoznatijih slika, autoportret sa staklenom kuglom u ruci. Odraz prikazuje formalno odjevenog gospodina u njegovom ateljeu. Escheri su u Rimu proveli više od 10 godina i u njemu dobili dva sina.

Kako je politička situacija sredinom 1930-ih postajala sve kaotičnija, preselili su se u Švicarsku. Kasnije su otišli u Belgiju i zatim se vratili u Nizozemsku, gdje je Escher umro 1972.

Izložba uključuje i ormar s ogledalom u Escherovom stilu i repliku njegovog ateljea u Via Proerio.

Izložba u Rimu, koja traje od 31. listopada 2023. do 1. travnja 2024., također se fokusira na to kako Escher nastavlja oblikovati popularnu kulturu i oglašavanje do danas. Među izlošcima je i pismo u kojem je Rolling Stonese 1969. odbio nakon što je Mick Jagger pitao "dragog Mauritsa" želi li dizajnirati naslovnicu za album Let It Bleed.

Pismo u kojem se Jaggerovom agentu kaže "ne" završava riječima: "Molim vas obavijestite gospodina Jaggera da ja za njega nisam Maurits, nego najsrdačnije: M.C. Escher."

Pročitajte više