U Teksasu grade sat koji će otkucavati 10.000 godina

U BOKU planinskog lanca Sierra Diablo, u zapadnom Teksasu, bit će izgrađen divovski sat, koji će otkucavati idućih 10.000 godina. Gradi ga Danny Hillis, informatički stručnjak, koji o ostvarenju projekta "10.000 year clock" sanja od 1989. godine.

Radovi su u punom jeku, a plan je u stijenu ugraditi sat promjera 61 metar, zajedno s pristupnim tunelima i hodnicima, kojim bi ga posjetioci mogli obići. Sat će biti simbol dugoročnog razmišljanja i planiranja budućnosti ljudskog roda. Mehanizam će biti podešen tako da napravi jedan otkucaj godišnje, dok će se zvonjavom oglasiti tek svakih tisuću godina, kada bi se svečano trebala ukazati i kukavica.

Zainteresirani posjetitelji morat će se zaista potruditi ne bi li bacili pogled na sat - najbliži je aerodrom udaljen nekoliko sati vožnje automobilom, dok se posljednji dio puta mora proći pješice, planinskom stazom, sve do klisure smještene oko 600 metara nad ravnicom.

Nakon mnogo godina napornog rada, dizajn i konačni nacrti za mehanizam uskoro će biti dovršeni, pa će sklapanje uslijediti uskoro. Osim sata, u stijeni će se nalaziti i pet posebnih komora, koje će svojim sadržajem simbolično proslaviti 1., 10., 100., 1000. i 10.000. godinu. Prva je već osmišljena, za desetu se tek prikupljaju ideje, a ostale će biti prepuštene budućim generacijama.

Ukoliko namjeravate posjetiti sat, kad konačno bude gotov, možete se i predbilježiti putem maila, na adresu clockinterest@10000yearclock.net. Nadajmo se da će ljudska vrsta dočekati ono posljednje zvono, koje će se oglasiti za dalekih deset milenija.

Pročitajte više