U Varaždinu premijerno odigrana predstava Mačka na vrućem limenom krovu

Foto: Facebook

Drama Tennesseeja Williamsa Mačka na vrućem limenom krovu, u režiji Paola Tišljarića, premijerno je izvedena u srijedu na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Riječ je o dramskom tekstu za kojeg je Williams dobio Pulitzerovu nagradu 1955. i ubraja se u vrhunce američke i svjetske drame, a autor je davno kazao da mu je namjera bila prikazati autentični trenutak obiteljske krize u kojem na vidjelo ono najbolje i najgore od svakog člana.

📢 DANAS: P R E M I J E R A ✨ Tennessee Williams: Mačka na vrućem limenom krovu ✨ 🗓 Premijera: 10. travnja 19,30 sati ...

Objavljuje HNK VaraždinSrijeda, 10. travnja 2024.

Redatelj Tišljarić rekao je da ga Williams "prati" od početaka karijere, ali da je predstava u varaždinskom kazalištu njegov "najzreliji Williamss". "Ono što mi je bio izazov je otkrivanje trećeg čina drame u broadwayskoj verziji koju je napisao naknadno", rekao je.

Za taj komad, kaže, morate imati fantastičnu podjelu i mislim da su glumci varaždinskog HNK na razini zadatka i s takvim glumcima možete napraviti klasične tekstove.

Hana Hegedušić glumi glavni lik

U američkoj filmskoj drami Mačka na vrućem limenom krovu koju je 1958. režirao Richard Brooks, u glavnim su ulogama igrali Elizabeth Taylor i Paul Newman, a u Tišljarićevoj predstavi lik Margaret utjelovila je Hana Hegedušić.

"Oni su obilježili lektiru filmske industrije, svojom estetikom, svojim doprinosom i umjetničkim izričajem, međutim, nisam se povodila interpretacijom Elizabeth i nisam se na to previše oslanjala. Pustila sam da Paolo kaže svoju ideju", kazala je Hegedušić.

Ulogu Bricka Tišljarić je povjerio Karlu Mrkši.  Ovo je fantastičan komad koji mnogi glumci žele igrati jer u vrlo malo teksta autor progovara i pita se o mnogim stvarima - od odnosa u obitelji, o iskrenosti i lažima, o povjerenju i ovisnosti, o nekim svojim žudnjama i željama u životu, ali i o svojoj seksualnosti”, rekao je Mrkša.

Uz njih, u predstavi glume Robert Plemić, Sunčana Zelenika Konjević, Marko Cindrić, Elizabeta Brodić i Robert Španić. Prevoditelj je Ivo Juriša, tekst je adaptirao Paolo Tišljarić, scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja: Ana Mikulić, a skladatelj i oblikovatelj zvuka Žarko Dragojević.

Nakon premijerne, slijede još dvije izvedbe Mačke na vrućem limenom krovu u travnju i to u četvrtak i petak, 11. i 12. travnja.

Pročitajte više