U Zagrebu smo probali burger od 71 kunu, evo što smo dobili

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Katarina Šapina/Index

POSJETILI smo Zagreb Burger Festival koji je ove godine na novoj lokaciji, Trgu Franje Tuđmana, te isprobali ovogodišnju ponudu.

Ima tu svega, od burgera s maslacem od kikirikija preko kobajaburgera i krančita s tortilla chipsom. Ponuda je zaista raznovrsna i ima za svakoga ponešto.

Najskuplji burger koji smo pronašli bio je onaj od 71 kunu, a naše dojmove pročitajte u nastavku.

Krančito, Brewbites (52 kn)

Hrvoje:

Prvi se inače pamte, ali ovo nije bilo baš nezaboravno iskustvo. Naravno, nemoguće je nazvati ga lošim jer to uistinu nije, ali od Krančita očekujemo da bude kranči, a Krančito to nije bio. Dodatni udarac zadao mu je nešto kasnije i Crispy Kapula pa će ovo biti tek jedna solidna trojka.

Ocjena: 3

Ivana:

Krančito me odmah privukao kad sam među sastojcima vidjela tortilla čips, međutim, nažalost, čips nije toliko došao do izražaja zbog nekih drugih sastojaka (rajčice, umaka...) koji su smanjili dojam hrskavosti. Ipak, to je jedina zamjerka. Burger je generalno veoma ukusan, meso je izvrsno pečeno, a dip s hrenom mu daje poseban "šmek". Nažalost, zbog očekivanja i nekih drugih burgera koje smo probali, dojam je bio pomalo polovičan.

Ocjena: 3.5

New Jersey Classic, The Burger Bar (71 kn)

 

Hrvoje:

Iako na slici djeluje preglomazno i kao jedan od onih burgera s kojima ćete se "boriti", NJC je iznenađujuće kompaktan i u tom se kontekstu zapravo nimalo ne razlikuje od klasičnih burgera. Na prvi pogled djeluje sočno i to opravdava okusom već na prvi zagriz. Budući da je bio među prvima koje smo probali, izazvao je oduševljenje i da je bio jedini, bila bi to čista petica, ali ipak, konkurencija je bila jaka pa će konačna ocjena biti nešto manja. Ovdje bismo trebali reći i ponešto o cijeni jer ovih sedamdesetak kuna nije mala cifra, ujedno je i najskuplji burger koji smo isprobali i svakako će utjecati na ocjenu ovog, ali i ostalih burgera.

Ocjena: 4

Ivana:

Najskuplji burger na Festivalu. Ali zaista vam je odmah jasno zašto. U burgeru dobijete dvije juneće pljeskavice koje su bile izvrsno pečene, a brioche pecivo je bilo jedno od boljih koje smo probali tog dana. Ako se zaista želite uništiti, New Jersey vas neće razočarati. Ipak, neke će zasigurno odbiti cijena pa ako želite samo pojesti obični burger, ovo možda neće biti odabir za vas. I upozorenje, pripremite se na nered dok ga budete jeli.

Ocjena: 4

Peanut Butter Jelly Burger/Treatment Burger, BBQ Hot Yard (62 kn/56 kn)

 

Hrvoje:

Maslac od kikirikija, pekmez i burger na papiru djeluju kao recept za katastrofu tako da, realno gledajući, nisam se u ovo upustio s prevelikim očekivanjima. No, više sam nego ugodno iznenađen jer junetina, kikiriki i džem od borovnice očito savršeno idu zajedno. I dok je to definitivno stvar ukusa, dodatni bodovi idu za hrabrost.

S druge strane, Treatment Burger je nešto klasičnija verzija kojoj poseban štih daju rikola i sriracha mayo umak. I dok se radi o kvalitetnom burgeru, nije me iznenadio kao PBJ Burger.

Ocjena: PBJ 5/Treatment 4

Ivana:

PB&Jelly burger je jedan od moja dva favorita ovogodišnjeg festivala. Iako vam na prvu možda ne djeluje kao dobra ideja, burger s maslacem od kikirikija i džema od borovnice je jedan od najboljih okusa na Burger Festivalu. Burger koji definitivno nećete zaboraviti.

U Hot Yardu smo probali i nešto klasičniji Treatment koji je također bio jedan od boljih burgera koje sam probala danas. Klasični okus s ljutim (ali ne preljutim) šmekom. Preporuke.

Ocjena: PBJ 5/Treatment 5

Crispy Kapula, Ivan Pažanin (57 kn)

 

Hrvoje:

Definitivno jedno od najvećih iznenađenja na iznenađenja prepunom Burger Festu. Za razliku od PBJ-a, Pažaninov Crispy Kapula na papiru djeluje sigurno i dosadno, a ne pomažu previše ni jalapeno papričice koje su ove godine očito jedan od lajtmotiva jer imao ih je svaki drugi burger. Međutim, od prvog do posljednjeg griza ovo je pravi užitak. Tajna se vjerojatno krije u džemu od luka koji okus klasičnog, ali izuzetno kvalitetnog burgera čini posebnim.

Ocjena: 5

Ivana:

Izvrsno. Kada bih morala preporučiti samo jedan burger na Burger Festu ove godine, to bi bio ovaj. Zicer koji će se definitivno svima svidjeti. I ne, ne brinite - nije preljut iako ima jalapeno papričice. Jedan od najboljih burgera koje sam probala uopće. Džem od luka mu daje poseban okus.

Ocjena: 5+

Gospar, Guloso (62 kn)

Hrvoje:

Iako će to malo blesavo zvučati, Gospar je prvi burger koji smo isprobali, a da je meso istog trena palo u prvi plan. Iako su tu i mladi sir škripavac i pečeni dubrovački poveruni, i drniški pršut i umak od majoneze i sjemenki gorušice, ovdje je do izražaja najviše dolazilo kvalitetno 100 posto goveđe meso. 

Ocjena: 5

Ivana:

Gospar na dubrovačkoj kućici Guloso burger je i za najistančanija nepca. Pečeni dubrovački poveruni, drniški pršut, škripavac... Izvrstan burger koji smo zapamtili i nakon što smo kušali deset burgera. Sve preporuke.

Ocjena: 5

Kobajaburger, Festina Lente (59 kn)

Hrvoje:

Kobasičavi burger jedan je od onih klasičnih forica na kakve nailazimo kad burgeraši odluče odati hommage domaćoj kuhinji na originalan način. I to treba cijeniti. Ovo je zanimljiv potez. Nije najbolje što smo probali, ali meso kobasice, tri vrste senfa s majonezom, crveni i bijeli kupus sa kiselim vrhnjem te džem i čips od kapule dovoljno su zanimljiv razlog da kobajaburgeru date šansu. E sad, kao što je to slučaj sa svim kobasicama, i ova će pronaći način da vas proganja ostatak dana.

Ocjena: 4 

Ivana:

Kobajaburger je zanimljiv eksperiment za sve one koji nisu fanovi klasičnih burgera. Da, ima okus kobasice te će oduševiti sve one koji više vole adventske festivale gdje prevladava ponuda s kobasicama. Burger idealan za neko hladnije razdoblje. Nije mi favorit, ali ima zaista pamtljiv okus.

Ocjena: -4

Bacon Jalapeno, Mate Janković (57 kn)

Hrvoje:

Jalapeno je veliki hit ovogodišnjeg festivala i svi su pronašli način da ga ubace u svoje kombinacije. U ovom slučaju je zapravo nevjerojatno da se u gomili sastojaka uspijeva istaknuti baš meso. Tim više jer su tu, osim papričica, i špek, cheddar i honey mustard. Sve bi to lagano moglo preuzeti glavnu riječ, ali ovdje se u prvom redu koncentrirate na meso koje se ne ističe agresivnošću okusa, već upravo suprotno, djeluje kao neki balans ostatku sastojaka. 

Ocjena: 4+

Ivana:

Honey mustard ovom burgeru daje poseban okus. Još jedan klasični burger čiji je okus podignut jalapeno papričicom, ali po ovoj cijeni definitivno najkvalitetniji i najposebniji burger koji ćete pronaći na Burger Festu ove godine.

Ocjena: 4

Asado, El Toro (68 kn)

Hrvoje:

Ovdje ćemo se vratiti na priču o cijeni. Potpuno je razumljivo da će neki negativno reagirati na visoke cijene, ali treba razumjeti i da ovo nije vaš lokalni burger bar u kvartu i da je ovo ipak nešto drukčija priča za koju možete i ne morate izdvojiti novac. S tim na umu, ovih gotovo 70 kuna trebate i opravdati. U slučaju Asada to se nije dogodilo. Da se razumijemo, ovo nije loš burger. Nije nijedan koji smo probali, ali ne postoji razlog da svojih 70 kuna potrošite baš na ovaj burger. Najveći problem je to da meso potpuno nestaje u umaku koji je kombinacija majoneze i salse. Sve se pretvori u kremasto iskustvo koje nije loše, ali nije ni 70 kuna dobro.

Ocjena: 3

Ivana:

Drugi najskuplji burger u ponudi Burger Festa. Nažalost, ne mogu reći da sam ga posebno zapamtila. Po ovoj cijeni zaista očekujete "bam", no kod Asada je to izostalo. Prevladava okus majoneze s dimljenom paprikom koja je zaista zanimljiv dodatak, ali za 68 kn očekujem više.

Ocjena: -3

Đuragan, Rešetka (62 kn)

Hrvoje:

Đuragan u moru ovih ostalih djeluje kao old skul burger bez previše prekenjavanja, a to je nekako i glavno obilježje "majstora za meso" Nikole Božića koji je samo preokrenuo očima kad smo mu rekli da burger prereže na dva dijela. I dok je njihov Divlji Đuro već klasik na festivalima, odlučili smo se za Đuragan 042 koji osim stopostotne govedine ima i namaz od smeđeg maslaca, sira Varaždinca, Rešetka umak i karamelizirani luk. Ništa od ovog ne preuzima okus mesu koje je definitivno u prvom planu i očito je da je to bila i glavna namjera jer ovo je odličan izbor za mesoljupce.

Ocjena: 5

Ivana:

Ako tražite burger koji ćete fotkati za Instagram i u njemu pronaći sastojke za koje dotad možda niste ni čuli, ovo nije burger za vas. Ali ako tražite klasični, "starinski", dobar burger, e onda ste na pravom mjestu. Pljeskavica u Rešetki je drugačija od svih drugih koje ćete pronaći na Burger Festu i to je burger koji će biti dobar uvijek (i u vremenima kad jalapeno papričice ne budu hit godine).

Ocjena: 4+ 

Pročitajte više