U Zoološki vrt grada Zagreba stiže čovječja ribica

ZOOLOŠKI vrt grada Zagreba prvi će put ugostiti čovječju ribicu, endemsku vrstu koja u Zagreb stiže iz Like.

Ribica je u zagrebačkom ZOO-u od 17. travnja do 20. lipnja

Ovaj endemični vodozemac u Zagreb stiže iz Like s ciljem edukacije posjetitelja o važnosti zaštite tih bića. S tom će ih temom upoznati edukatori vrta i studenti biologije, a ribica će se u Zoološkom vrtu moći razgledati od subote, 17. travnja, kada se obilježava Žablji dan, dan posvećen vodozemcima. Gost iz Like bit će izložen na katu paviljona Insektarij do 20. lipnja, nakon čega se vraća u prirodu.

Ova se endemska vrsta nalazi na crvenom popisu ugroženih životinja

Čovječja ribica (Proteus anguinus) zaštićena je vrsta koja se nalazi na crvenom popisu ugroženih životinja Republike Hrvatske. Naime, zbog onečišćavanja podzemlja, osobito kemijskim otpadom, pesticidima i umjetnim gnojivima, staništa čovječje ribice često su ugrožena. Uništavaju ih i promjene razine te smjera protoka podzemnih voda, a ako ih vodena bujica izbaci na površinu, ugibaju.

Čovječje ribice žive u podzemnim vodama Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Hrvatske. U našoj zemlji nalazimo ih u Istri, Lici i Dalmaciji te na Kordunu. Životni vijek im je 58 godina tijekom kojih se hrane vodenim račićima, crvolikim životinjama, ličinkama vodenih kukaca i mekušcima. Tijelo ribice je oblikom slično jegulji te blijedoružičaste boje. Dugo je oko 25 cm, a njegov je gubitak pigmenta posljedica života u tami.

Pročitajte više