Ubijanje radi mode

NAKON prošlogodišnjih akcija, poput spaljivanja bundi na Cvjetnom trgu, pogrebne povorke bundi u centru Zagreba i niza projekcija, predavanja i modne revije neokrutnih materijala održane na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, Prijatelji životinja nastavljaju kampanju protiv ubijanja životinja za krzno.

``Ove godine organizirat ćemo niz akcija, a sve počinje velikom reklamnom kampanjom jumbo plakatima, info-štandovima, lecima, projekcijama, predavanjima, plakatiranjem javnih površina i slično.

Uz jumbo plakate u Zagrebu i Splitu, u 100-njak zagrebačih tramvaja i autobusa mogu se vidjeti i plakati na kojima svjetski poznata pjevačica Sophie Ellis Bextor u rukama drži oderanu lisicu ispod koje piše ‘ovo je ostatak vaše bunde’. Sophie je tako, kao i niz zvijezda prije nje poput Pamele Anderson, Sasha ili Christine Appelgate, stala u obranu životinja nudeći svoju popularnost da pomogne životinjama.

Fotografiju je izradila Stella McCartney, poznata modna kreatorica i kćer Linde i Paula McCartneyja, poznatih aktivista za životinjska prava. Plakat je izradila američka organizacija PeTA, koja trenutno broji oko osamsto tisuća članova diljem svijeta. ( Izgled plakata možete vidjeti na i na )

Sophie Ellis Bextor proslavila se svojim dance hitom ‘Murder on the Dancefloor’ te je na ovogodišnjoj Europskoj MTV nagradi bila nominirana za najbolju dance pjevačicu. PeTA-i je pristupila s namjerom da pomogne životinjama. ‘Pripadam generaciji koja je odrasla uz Radije gola nego u krznu kampanju ranih 90-tih i to je nešto s čime sam se uistinu poistovjetila,’ izjavila je 22-godišnja Sophie.

‘Za mene je posve normalna stvar biti na strani životinja kad je krzno u pitanju.’ Ona smatra da životinje ne bi smjele biti žrtvama mode. ‘Mislim da je to doista patetično, napose kada se uzme u obzir koliko samo ima alternativa krznu.’

Patetično je i žalosno i to da milijuni životinja poput lisica, nerčeva, rakuna, vjeverica, činčila, dabrova i drugih uzgajaju se ili hvataju u divljini kako bi im se oderale kože i napravile bunde, kape, ovratnici ili drugi krzneni ukrasi. Prije samog deranja kože životinjama se lome vratovi, ubrizgavaju otrovi u srce, guši ih se ispušnim plinovima ili ubija strujnim udarima.

Životinje u divljini hvataju se užasno okrutnim zamkama u kojima čekaju da ih se ubije. Često životinje radi nesnošljive boli same sebi pregrizu noge da bi pobjegle. U zamke se također hvataju i ptice, psi, mačke i druge i domaće divlje životinje.

Unatoč ovim zastrašujućim podacima, s dolaskom zime na našim se ulicama pojavljuje sve više krznenih ogrtača, a vjerojatno će ih se ispod borova naći još i više u obliku poklona. Iako industrija krzna propada, svake godine milijuni životinja ubijaju se i njihova krzna dobivaju ulogu nečijeg kaputa, jer se još uvijek neki očito ne mogu pomiriti s napretkom i činjenicom da je kameno doba daleko iza nas.

Premda sve činjenice govore da krzno nestaje i postaje sramotna prošlost ono što bi mogli biti zadnji trzaji krznene industrije jest upravo ovo što trenutno vidimo na ulicama. Krzneni ovratnici, detalji na rukavima, nepotrebni ukrasi od krzna na običnim jaknama, ali i neke nove bunde. Na žalost, bombardirani reklamama i ponudom, mnogi ljudi ni ne razmišljajući sudjeluju u onome što je najgluplji zločin prema životinjama – u ubijanju radi mode.`` - kažu Prijatelji životinja.

Pročitajte više