Ujutro pijete kavu na prazan želudac? Evo zašto ne biste trebali

Foto: Instagram

IAKO se kavu hvali jer sadrži razne antioksidanse, ako se pije na prazan želudac omiljeni napitak može napraviti više štete nego koristi. Znanstvenici su utvrdili što se točno događa u tijelu nakon što natašte popijemo kavu, bez obzira je li ona turska, instant ili s mlijekom, piše Positive Med.

1. Povećava razinu želučane kiseline

Ako se popije na prazan želudac, kava povećava izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, što je loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju povećanu razinu kiseline. Zbog toga se povećava rizik nastanka čireva te pojačava kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

2. Postajemo tjeskobni

Kava utječe na povećanje razine hormona stresa kortizola, posebice ako se pije na prazan želudac. Naime, hrana djeluje umirujuće na organizam i ublažava negativan učinak kave.

3. Smanjenje hormona sreće

Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak glavnih je uzrok depresije i mentalnih bolesti. Ako popijete navu na prazan želudac, primijetit ćete naglo podizanje raspoloženja, ali i njegovo naglo spuštanje nakon sat ili dva. Ako kavu pijete više puta tijekom dana, izlučivanje serotonina počinje ovisiti o vanjskim čimbenicima, a ne o radu organizma. 

Pročitajte više