Ukrajina osvojila prvog Oscara u povijesti

Foto: Press

Oscare za najbolje dokumentarne filmove dobili su 20 dana u Mariupolju i Posljednja radionica. Film 20 dana u Mariupolju Mstislava Černova o prva tri tjedna ruske agresije i životu u gradu Mariupolju nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma i prvi je Oscar u ukrajinskoj povijesti.

 

"Vjerojatno ću biti prvi redatelj na ovoj pozornici koji će reći: da barem nikad nisam snimio ovaj film", rekao je Černov. "Volio bih da mogu ovo zamijeniti za to da Rusija nikad nije napala Ukrajinu, da nikad nije okupirala naše gradove... ali ne mogu promijeniti povijest", dodao je.

Nominirani su bili i Bobi Wine: The People’s President, Beskrajno sjećanje, Les filles d'Olfa i To Kill a Tiger.

The Last Repair Shop

Oscara za kratkometražni dokumentarni film dobio je The Last Repair Shop (Posljednja radionica) Bena Proudfoota o radionici u kojoj se besplatno popravljaju instrumenti za polaznike škola. Nominirani su još bili The ABCs of Book Banning, The Barber of Little Rock (Brijač iz Little Rocka), Island in Between i Nǎi Nai & Wài Pó.

The Wonderful Story of Henry Sugar najbolji je kratkometražni igrani film, a nominirani su bili i Invincible, Red, White and Blue, Ridder Lykke i The After.

Pročitajte više