Uletio na SP sa zastavom duginih boja i postao heroj mnogih

Foto: EPA

JUČER je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru odigrana utakmica između Portugala i Urugvaja, u kojoj je portugalska reprezentacija pobijedila 2:0. Susret je u drugom poluvremenu prekinut na nekoliko minuta, točnije u 51. minuti, kada je rezultat bio 0:0. U teren je utrčao navijač koji je poslao nekoliko snažnih političkih poruka. 

Zbog njega nakratko prekinuta utakmica

Nosio je majicu na kojoj je na leđima pisalo "Poštovanje za žene u Iranu", čime je izrazio podršku prosvjedima diljem azijske zemlje protiv ugnjetavanja žena i njihovog micanja iz javnog života. S prednje strane majice pisalo je "Spasite Ukrajinu", a u ruci je nosio zastavu duginih boja s obzirom na to da su prava LGBTQ+ populacije velika tema Mundijala u Kataru. Redari su ubrzo svladali navijača i utakmica je nastavljena.

Tviteraši hvale njegov potez

Ovaj navijač je zbog svog poteza vrlo brzo postao jedna od glavnih tema Twittera. Mnogi hvale njegov hrabri čin u zastupanju ljudskih prava. Ovo su samo neki od tvitova o ovom navijaču.

"Ovaj čovjek doslovno je riskirao život kako bi mahao zastavom duginih boja na Svjetskom prvenstvu. Biti gej u Kataru je kazneno djelo koje se kažnjava s tri godine zatvora, a u nekim slučajevima i smrću", "Kakav heroj", "Veliko poštovanje za tipa koji je utrčao u teren sa zastavom duginih boja".

"Stavio je svoj život na kocku. Utrčao je u teren sa zastavom duginih boja, majicom s natpisima 'spasite Ukrajinu' od naprijed te 'Poštovanje za žene u Iranu' na leđima dok su se navodni heroji bojali dobiti žuti karton", "Ovo je igrač utakmice", "Najhrabrija osoba na terenu", "Tip ima ogromna muda", "Nadam se da će taj navijač postati zaštitno lice prvenstva", samo su neki od tvitova.

Podsjetimo, neke europske zemlje htjele su nositi trake duginih boja kako bi skrenule pozornost svijeta na to da navedena populacija nema sva prava u Kataru. Međutim, pod pritiskom FIFA-e su popustile.

Pročitajte više