Umjetna inteligencija u kućanskim uređajima

Foto: Press

SVJEDOCI smo informacijskog doba te velikog napretka u razmjeni podataka i korištenju interneta u gotovo svim sferama života, a u vrlo bliskoj budućnosti očekuje nas digitalizacija i mogućnost pametnih rješenja u svemu što koristimo. Domovi će postati digitalizirani kako bi svakodnevni zadaci na koje ne želimo trošiti puno vremena bili brže odrađeni, a predviđa se da će gotovo svi uređaji koje koristimo u budućnosti imati ugrađenu umjetnu inteligenciju koja će raditi za nas. Uređaji će postati „pametniji“.

Iako se možda tako ne čini, i sada živimo u vrijeme kad je tehnologija toliko napredovala da imamo mogućnost dizajnirati strojeve koji odlično surađuju s ljudima ponajviše zbog napretka umjetne inteligencije. U naslovima članaka na portalima i u novinama vidljivo je uzbuđenje zbog razvitka umjetne inteligencije koja omogućuje automobilima da sami voze, računalima da automatski prevode s jednog jezika na drugi i druge inovacije pa nam se čini da umjetna inteligencija ne dotiče živote običnog čovjeka u svakodnevnim aktivnostima. Ali, je li zaista tako?

Na tržištu su se već pojavili mnogi kućanski aparati koji koriste umjetnu inteligenciju poput perilica za suđe, frižidera i televizora, a odlična vijest je da benefite umjetne inteligencije sada možemo pronaći i u glačalu.

Do savršeno izglačane odjeće sad možete doći uz pomoć kamere i umjetne inteligencije koje rade za vas! Philips PerfectCare 9000 Series jedina  je parna postaja na svijetu koja zna što glača jer ima ugrađenu ActiveSense tehnologiju za prepoznavanje tkanina. Osim ugrađene kamere ova tehnologija koristi i funkciju umjetne inteligencije čime prepoznaje tkanine i prilagođava idealnu temperaturu i količinu pare za glačanje. Zbog sustava brzog hlađenja, parna postaja neće uzrokovati progorijevanje tkanine ili sjajne tragove i može se ostaviti na odjeći ili dasci za peglanje bez brige. Ova vrhunska tehnologija integrirana u laganu parnu postaju ima i pametni senzor DynamiQ koji zna kada se i kako parna postaja pomiče čime osigurava generiranje snažnog mlaza pare gdje je najpotrebnije pa tako može ukloniti nabore na najdebljim tkaninama. Zimski kaputi i odjeća napravljena od tkanina koje je teško glačati sada se mogu brzo i jednostavno dovesti do savršenstva. Odličan primjer kako umjetna inteligencija olakšava kućanske poslove.

Posao koji je većini veoma naporan i oduzima puno vremena uz pomoć umjetne inteligencije konačno dobiva nove pridjeve koji ga opisuju, a ti su da se radi o lakom, brzom i zabavnom kućanskom zadatku. Zamislite da ne morate razmišljati o tome na kojoj temperaturi trebate glačati svilenu košulju, nakon čega bi trebali glačati pamučnu majicu pa tome prilagoditi temperaturu. Ako ne odredite dobru temperaturu svilena košulja može dobiti ružan sjaj i biti uništena, a s preslabom temperaturom možda nećete brzo i dobro izglačati pamučnu majicu. Zar ne bi bilo odlično da glačalo to radi samo, i još da ne morate brinuti hoće li odjeća koju glačate progoriti ako vam na kratko nešto drugo oduzme pažnju. Imamo dobre vijesti, budućnost je tu i sve opisano je već dostupno uz pomoć umjetne inteligencije koju je tvrtka Philips ugradila u parnu postaju.

Tek smo u počecima razvoja i korištenja umjetne inteligencije, a već vidimo velike benefite koje donosi. Cilj integracije takvih tehnologija je olakšati život ljudima koji ih koriste kako bi svoje vrijeme mogli uložiti u stvari i procese koji ih zanimaju. Na primjeru Philips PerfectCare 9000 Series parne postaje vidimo kako kućanski posao koji je većinom omražen više neće biti toliko naporan jer postaje lak i brzo se obavlja. Bit će zanimljivo promatrati koje sve benefite će u budućnosti donijeti tehnologija s integriranom umjetnom inteligencijom.  

Pročitajte više