Umjetnici muralima oslikali oronulu vojarnu u Puli. Sad je baš fora

Foto: Petra Tadić

U PULI je ovog tjedna završio prvi festival ulične umjetnosti pod nazivom Kistom kroz zid,  održan u bivšoj vojnoj kasarni, sada društvenom centru Karlo Rojc. Tijekom šest dana festivala troje umjetnika oslikavalo je fasade centra stvarajući tri društveno angažirana murala.

Društveno angažirana umjetnost

Festival je organizirao umjetnik Vedran Štimac koji je sa svojim kolegama Borisom Baretom i Marinom Remićem oslikao tri murala. Marin Remić je oslikao mural koji govori o problemu odlaganja otpada i potrošačkog društva, dok je Boris Bare na zapadnoj strani centra oslikao mural koji tematizira propast brodogradnje u Puli i istovremeno odaje počast Uljaniku koji je othranio brojne pulske obitelji.

Vedran Štimac je na istočnoj strani centra oslikao portret Karla Rojca, narodnog heroja po kojemu društveni centar nosi ime. Portretom Rojca Štimac nastoji očuvati antifašističku baštinu u svom rodnom gradu.  

“Jedan od glavnih ciljeva festivala Kistom kroz zid je ukazati da umjetnička djela ne služe samo estetskoj vrijednosti već da imaju i društvenu poruku koju prenose”, kaže Štimac.

Vedran Štimac: Umjetnost i kultura imaju velik potencijal u stvaranju boljeg društva

Kroz ovaj su festival umjetnici imali priliku izraziti svoje mišljenje o problemima u društvu na kreativan i estetski zanimljiv način te tako doprinijeti razmišljanju o važnim društvenim pitanjima.

Unatoč izrazito malom budžetu, festival je privukao pažnju javnosti i postao hit među ljubiteljima umjetnosti. Organizator se nada da će festival postati tradicionalan te da će sljedeće godine novi murali krasiti zgrade pulskih kvartova.  

“Festival Kistom kroz zid pokazao je da umjetnost i kultura imaju veliki potencijal u stvaranju boljeg društva, a nadamo se da će se ovaj festival nastaviti razvijati i proširivati svoju poruku u budućnosti. Pula je tako postala bogatija za tri nova murala koji krase fasade društvenog centra Karlo Rojc, a pokazali smo da uz malo entuzijazma i kreativnosti fasade mogu dobiti novo ruho”, zaključuje Štimac.

Pročitajte više