Umro Chaim Topol, zvijezda Guslača na krovu

Foto: Profimedia

U dobi od 87 godina preminuo je izraelski glumac Chaim Topol, zvijezda filma Guslač na krovu.

Topol je najpoznatiji po ulozi Tevyea u popularnom mjuziklu, za koju je zaradio i nominaciju za Oscara. Njegovu smrt potvrdio je u srijedu izraelski predsjednik Isaac Herzog u objavi na Twitteru, u kojoj je napisao da je Topol bio "jedan od divova izraelske kulture".

Opisao ga je kao "darovitog glumca koji je osvojio mnoge pozornice u Izraelu i inozemstvu, svojom prisutnošću ispunio kinoplatna i iznad svega duboko ušao u srca ljudi". Glumcu je prošle godine dijagnosticirana demencija.

Rođen je 1935. u radničkoj četvrti Tel Aviva. Topolova karijera uzletjela je nakon što je glumio glavni lik u izraelskoj komediji Sallah Shabati iz 1964., za što je osvojio i Zlatni globus. Drugi Zlatni globus osvojio je 1971. za glavnu ulogu u mjuziklu Guslač na krovu, koji je adaptiran za filmsko platno nakon što je Topel glumio i u uspješnoj predstavi na londonskom West Endu.

Bio je nominiran i za nagradu Tony za najboljeg glumca kada je 1991. godine glumio u oživljavanju tog mjuzikla na Broadwayu. Obišao je svijet igrajući Tevyea. Do 2009. odigrao je tu ulogu više od 3500 puta na pozornici i na ekranu.

Pročitajte više