Upitna budućnost ´´Četvrti crvenih svjetala´´ u Amsterdamu

BUDUĆNOST Četvrti crvenih svjetla, jedne od najvećih turističkih atrakcija Amsterdama, ovih se dana našla u središtu rasprave koju je pokrenuo novi lokalni čelnik Socijaldemokratske stranke (PvdA) Lodewijk Asscher, postavljajući pitanje treba li gradu znamenitost iz koje stoje trgovina ženama, prisilna prostitucija i organizirani kriminal, piše u svom najnovijem broju tjednik The Amsterdam Times.

Predstavljajući prošloga tjedna svoju knjigu Novi Amsterdam, Assher je izjavio kako je bolje izgubiti turističku atrakciju nego postati odredište u trgovini ženama.

U prvim reakcijama na njegove komentare izražen je strah da se on želi riješiti glasovite zone s prostitutkama u izlozima, no kasnije je Asscher na svojoj web stranici objavio kako treba razlikovati toleranciju od ravnodušnosti.

Ne želim ukinuti Četvrt crvenih svjetala, no mislim da prostituciju u izlozima, sve dok postoji sadašnja mračna situacija, treba obeshrabrivati, istaknuo je Assher.

Upozorio je na činjenicu da se puno žena odaje prostituciji pod prisilom, te da su bordeli u četvrti vlasništvo malog broja kriminalaca.

Iako je njegova incijativa izazvala kritike Informacijskog centra za prostituciju, koji drži da je taj političar kao i mnogi ljudi u zabludi, drugi su se u potpunosti složili s njegovim stavom.

Ruth Hopkins je novinarka koja je provela opsežno istraživanje za svoju knjigu o tamnoj strani Red Light Districta, u kojem radi između 8.000 i 10.000 prostitutki.

Možete vidjeti puno zgodnih žena koje sjede u izlozima i smiješe se prolaznicima. No, iza te maske krije se bijeda, izjavila je Hopkins za dnevnik Volkskrant.

Svoju istragu počela je godine 2000., kada je prostitucija legalizirana. Od tada se od bordela traži da registriraju svoje osoblje, što za posljedicu ima da sve manje Nizozemki želi raditi u toj industriji zbog privatnih razloga.

Zato sam doveo neke komade iz Portugala za 10.000 eura, kazao je novinarki jedan od vlasnika bordela.

Taj ju je trag inspirirao da provede istragu i napiše knjigu u kojoj među ostalim navodi kako svodnici točno prate koliko svaka prostitutka ima mušterija i osiguraju da im preda sav novac koji zaradi. Hopkins smatra da policija postupa preblago, iako često provjerava osobne dokumente prostitutki, tragajući za maloljetnicama.

Policajci s višegodišnjim iskustvom rada u Wallenu, kako se na nizozemskom zove Četvrt crvenih svjetala, tvrde da policija nema dovoljno kapaciteta kako bi se bavila sa svim problemima u četvrti.

Problem ljubavnika, mladića koji zavode mlade djevojke i stvaraju ovisnost prije nego ih prisile na prostituciju, nije na listi prioriteta policijske uprave.

Prije dva tjedna, gradonačenik Job Cohen izrazio je veliku zabrinutost zbog situacije s prostitucijom u Amsterdamu, reagirajući na izvješće Amma Asante iz PvdA i bivše prostitutke Karine Schaapman, zastupnica u gradskoj skupštini, koje su zaključile kako većina prostitutki taj posao radi pod prisilom.

Pročitajte više