Uskoro moguće povećanje sisa matičnim stanicama?

ZBOG mnogih žena diljem svijeta koje ne prestaju biti opterećene veličinom svojih grudi, znanstvenici se znoje u laboratorijima ne bi li našli "još bolji, još jednostavniji i još efikasniji" put do povećanja grudi. Nakon svih mogućih vrsta silikona, posljednje otkriće kaže kako je moguće povećati prsa i smanjiti struk pomoću matičnih stanica. A prve koje će tu tehniku moći isprobati su Engleskinje.

Što bolja tehnika, to veće sise

Dakle, taj čudnovati tretman koji bi mnoge sise diljem svijeta trebao povećati, a da i dalje izgledaju potpuno prirodno, djeluje na sljedeći način: uzmu se matične stanice iz masnog tkiva struka ili bedara i potom se uštrcaju u sise. Kirurzi tvrde kako su rezultati "puno prirodnije grudi od sintetičkih implantanata". No, ono što će možda mnoge razočarati jest podatak kako je na ovaj inovativni način grudi moguće povećati za samo jedan broj. No, i za takve ima nade - znanstvenici su naglasili kako će se grudi povećavati s razvojem ove tehnike.

Dosad je tehniku povećanja grudi matičnim stanicama isprobalo 12 žena iz Velike Britanije. Operaciji su se podvrgnule zbog gubitka jedne ili obje dojke kao posljedice karcinoma. Kroz mjesec dana 30-ak dobrovoljki će se naći pod nožem u nekim engleskim operacijskim salama, dok bi do kraja ove godine ova tehnika trebala biti dostupna svim zainteresiranim pacijentima. Nagađa se kako će cijena zahvata biti sedam tisuća eura.

L.V.

Pročitajte više