Celebrity razvodi opet su postali ružni

ČINI se da je završila era "happy ever after" završetaka u Hollywoodu (a i na domaćoj sceni, ako smijemo dodati).

Gotovo da ne prođe tjedan a da neki slavni par ne objavi kako se "njihova ljubav ugasila", odnosno - da se razvode. I nije to ništa novo, no čini se da je u posljednje vrijeme postalo dramatičnije.

Posljednjih godina trend je bio takav da su celebovi svoje privatne drame pokušavali držati što dalje od očiju javnosti. No najnoviji razvodi prilično su drugačiji: izjave su pasivno-agresivne, detalji su javni, utrkuje se u tome tko će predstaviti onog drugog u neugodnijem svjetlu...

Vratila se era ružnih razvoda slavnih, piše Vogue, čiji tekst prenosimo u cijelosti.

Paltrow i Martin uveli mir u razvode

Najeksplozivniji u posljednje vrijeme (na svjetskoj razini) je razvod Sophie Turner i Joea Jonasa, koji su obilježile (ipak kasnije demantirane) optužbe za loše roditeljstvo. Kevin Costner i Christine Baumgartner nedavno su riješili svoju gadnu javnu bitku oko skrbništva. Sofia Vergara i Joe Manganiello razvode se nakon sedam godina, a o braku i razvodu kružne brojne glasine.

Ariana Grande i Ethan Slater razvode se od svojih partnera nakon što su se navodno zbližili na setu (iako tvrde da se ništa nije dogodilo dok oboje nisu postali slobodni) dok ih Slaterova sada bivša supruga javno blati.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Alice Evans i Ioan Gruffudd i dalje su upleteni u gorku i tabloidnu bitku oko svoje dvije kćeri. Tori Spelling razvodi se od supruga s kojim je bila 18 godina uz izbrisane postove na Instagramu i brojne tabloidne priče.

Tu su Britney Spears i Sam Asghari, s optužbama za varanje i brojnim financijskim potraživanjima. I Natalie Portman i redatelj Benjamin Millepied očito su pred razvodom nakon što je on navodno imao aferu s 25-godišnjom klimatskom aktivisticom.

Prošlo je gotovo 10 godina otkako su Gwyneth Paltrow i Chris Martin objavili svijetu da su se "svjesno razdvojili" koristeći izraz koji je izmislila terapeutkinja Katherine Woodward Thomas. Oh, kako smo im se rugali što su koristili neku vrstu govora o samoozdravljenju koji nama običnim smrtnicima nije ništa značio.

Pa ipak, to je dovelo do promjene vibre. Njihov zajednički pristup razvodu ušao je u mainstream, prihvatili su ga i drugi. Čini se da je od tada bilo manje tabloidnih i ružnih razvoda slavnih; umjesto toga, sve su to bile koordinirane objave na Instagramu, svi su željeli jedni drugima sve najbolje i odupirali se porivu da pritisnu "prestani pratiti" na društvenim mrežama. Tržište savjetnika za razvode posvećenih održavanju prijateljskih odnosa i nakon rastave je poraslo. 

Zbog toga su nedavni dramatični razvodi još uočljiviji.

Fasada više nema svrhu

U trumpovskoj eri gnjeva, s temperamentima koje je uzdrmala pandemija, možda čak ni lažna fasada ljubaznosti nema svrhu kada se razvodite pred očima javnosti.

I budimo iskreni - dio nas više voli ovako. Tvrdnja Sophie Turner da je preko medija saznala da je Jonas podnio zahtjev za razvod vraća nas ravno u 1994. godinu, kada je Phil Collins optužen da je preko faksa raskinuo brak sa svojom drugom ženom (on tvrdi da to nije istina).

Ili kada je Matt Damon najavio svoj prekid s Minnie Driver kod Opre 1998. - što je, kako se ispostavilo, za nju bila novost. Ove burne, skandalozne ljubavne priče čine da se osjećamo kao da bogatstvo i slava ne jamče savršen život. Možda je zlobno, ali ne može se poreći da se zbog toga "obični ljudi" osjećaju mrvicu bolje u vezi s vlastitim postojanjem.

A budući da su mnogi od nas odrasli u kulturi koja nas je poticala da slinimo nad svim detaljima kojih se možemo dočepati i na tračeve gledamo kao na evanđelje, ne možemo skrenuti pogled.

Prije nekoliko godina znanstvenici s Harvarda i drugih sveučilišta zaključili su da je 75% veća vjerojatnost da će se parovi razvesti ako to učine njihovi prijatelji. Nažalost, nitko nije proučavao može li se ta zaraznost primijeniti na cijelu industriju.

Pročitajte više