Vatrogasci satima na rukama nosili osobu koja je ostala zarobljena u šumi nakon oluje

Foto: Press

Područje Slavonije i Vukovarsko-srijemske županije osobito je pogođeno velikim nevremenom koje je prošloga tjedna protutnjalo većim dijelom Hrvatske. Udari vjetra koji su prelazili više od 180 km/sat ostavili su iza sebe srušena stabla, zakrčene prometnice i objekte bez krovova. Vatrogasci su od 19. srpnja, kada se dogodilo snažno olujno nevrijeme, samo na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježili oko 940 intervencija u kojima je sudjelovalo oko 1300 vatrogasaca.

Jedno od najviše pogođenih područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji je područje Otoka, a upravo od tamo dolazi lijepa ljudska priča u moru strahota koje su građani doživjeli nakon oluje. Naime, vatrogasci su dobili dojavu kako su u šumi, uslijed porušenih stabala, ostali zarobljeni u vozilu majka s dvoje maloljetne djece te njezina rođakinja koja ima Downov sindrom.

Obitelj se uputila u edukacijski centar i nevrijeme ih je zateklo u šumi. S obzirom na to da je dolazak do dijela gdje su ostali zarobljeni bio izuzetno težak zbog neprohodnosti, vatrogasci su se dva kilometra pješke probijali kroz šumu kako bi došli do njih.

"Majka je po struci medicinska sestra i bila je izuzetno pribrana u ovoj situaciji. Komunicirala je s nama do našeg dolaska i pomagala nam pri izvlačenju. Povratak je bio poseban izazov. Vatrogasac je za ruku vodio maloljetnu djecu, a dvojica vatrogasaca su naizmjenice nosila prestrašenu osobu kojoj je ova situacija bila izuzetno stresna. Nosili su je na rukama i probijali se kroz šumu, prolazili kroz kanal i kroz vodu, preko panjeva...", rekao je zamjenik predsjednika DVD-a Otok Marin Šokčević.

Dobili su i pismo zahvale

"Bilo je to zahtjevno, ali su uspjeli obitelj pješke dovesti na sigurno, a intervencija je ukupno trajala oko 3 sata. Majka nam je nekoliko dana nakon toga došla s rođakinjom kako bi zahvalila vatrogascima, slikala se s njima, a dobili smo i lijepo pismo zahvale. I to su situacije zbog kojih mi radimo i volimo naš posao", dodao je Šokčević.

Kazao je da su u proteklih tjedan dana odradili oko 120 intervencija u kojima su sudjelovala 32 operativna vatrogasca i koji još nisu ni počeli sa sanacijom vlastitih kuća koje su isto pretrpjela oštećenja, već se bave spašavanjem i sanacijom drugih.

"Suradnja vatrogasaca je odlična i dolazili su nam vatrogasci iz susjednih mjesta koja nisu toliko bila pogođena olujom na ispomoć. Svi imamo veliko srce i u ovakvim situacijama nam je jedino bitno pomaganje i spašavanje drugih", zaključio je Šokčević.

Situacija na području Vukovarsko-srijemske županije polako se normalizira, a broj vatrogasnih intervencija je u opadanju te se vjeruje kako će posao vatrogasaca u segmentu sanacije u narednih nekoliko dana i završiti.

Pročitajte više