Svemirski spektakl na nebu moći će se vidjeti golim okom - evo i gdje

Foto: NASA

S PONEDJELJKA na utorak pored Zemlje će projuriti dva kometa, a veći od njih bit će toliko sjajan da će ga neki vidjeti golim okom.

Manji komet P/216 BA14 neće biti toliko vidljiv, no proći će pored Zemlje na udaljenosti od samo 3.5 milijuna kilometara čime će postati treći najbliži prelet kometa u zabilježenoj povijesti, piše NASA.

Komet je od Zemlje udaljen deset puta dalje od udaljenosti Mjeseca, tako da ne postoji opasnost kako će komet udariti u Zemlju. “Komet P/216 BA14 ne predstavlja prijetnju. Umjesto toga, radi se o sjajnoj prilici za napredak znanosti o proučavanju kometa", razjasnio je Paul Chodas, upravitelj NASA-inog Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.  "Kada komet dođe tako blizu Zemlji, radi se o posebnom događaju, te moramo iskoristiti priliku da naučimo što više", dodao je Chodas.

Veći komet otkriven je 2000. godine, a poznatiji je pod imenom Komet 252P/LINEAR.

Smatra se i kako je manji komet nastao tako da se odlomio od većeg kometa, no ono što izaziva niz pitanja jest činjenica da je veći komet oko 100 puta sjajniji i zelene je boje zbog oslobađanja diatomskog ugljika (C2).

Teško da će komet biti vidljiv kod nas jer će ga najbolje moći vidjeti svi na južnoj polutki.

Pročitajte više