VIDEO 10 filmova o kojima nitko ne priča, a morate ih pogledati

Foto: Press

VELIKI uspjeh briljantnog i satiričnog horora/trilera "Get Out" pokazao je da apetit za malim filmovima itekako postoji. Naime, hvaljeni film snimljen je za manje od pet, a zaradio je preko 210 milijuna dolara i već se šuška o potencijalnoj nominaciji za Oscara.

Debitantski film redatelja i komičara Jordana Peelea pokazao je da vam ne trebaju budžeti od 100 milijuna dolara kako biste zabavili publiku u vječnoj potrazi za novim blockbusterom u kojem je sve programirano da vrati uloženo i što prije prijeđe prag od milijarde dolara.

No, filmovi malog budžeta nemaju nužno dovoljno financijskih sredstava za kvalitetnu medijsku promociju pa vrlo često ostaju u sjeni daleko razvikanijih filmova. Kako se to ne bi dogodilo, izabrali smo deset malih filmova koje ove godine ne biste smjeli propustiti.

The Disaster Artist

"The Room" Tommyja Wiseaua redovito se nalazi na listama najgorih filmova svih vremena. Stoga, sasvim je logično da netko napokon snimi film o najgorem filmu. Taj netko je James Franco koji je zaigrao Wiseaua. Franco je znao snimati koještarije, ali ovo djeluje kao projekt koji bi mu mogao savršeno sjesti.

Logan Lucky

Prije pet godina slavni redatelj Steven Soderbergh najavio je odlazak u mirovinu. Vrlo brzo pokazalo se da nije mislio ozbiljno jer ne samo da je radio na nizu serija već nije dugo trebalo da se vrati i na velika platna. Njegov "povratnički" film je "Logan Lucky", priča o dvojici braće koji planiraju izvesti veliku pljačku tijekom Nascar utrka. U glavnim su ulogama Channing Tatum i Adama Driver, a odličnu glumačku ekipu čine još i Daniel Craig, Riley Keough, Sebastian Stan i sve popularnija Katherine Waterston. Film o pljački u režiji čovjeka koji je snimio "Ocean's 11/12/13"? Može.

An Inconvenient Sequel: Truth to Power

Nakon što nas je Leonardo DiCaprio deprimirao svojim ne previše optimističnim dokumentarcem o posljedicama globalnog zatopljenja, istoj se temi odlučio vratiti i prvi čovjek koji nas je deprimirao ne previše optimističnim dokumentarcem o posljedicama globalnog zatopljenja - Al Gore. Njegov "An Inconvenient Truth" osvojio je Oscara, a deset godina kasnije odlučio se vratiti s nastavkom u kojem istražuje kako se odvija borba protiv globalnog zatopljenja i što možemo učiniti da ga zaustavimo. Iako prve kritike nisu sjajne, živimo u vremenima u kojima je poricanje štetnosti globalnog zagrijavanja snažnija nego ikad prije.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Martin McDonagh snimio je tri fantastična filma, "Six Shooter", "In Bruges" i "Seven Psychopaths", a ako vam to nije dovoljno da se nabrusite za njegov novi film, onda vjerojatno niste pogledali ni jedan od ova tri filma jer da jeste, bili bi nabrušeni. Uvijek odlična Frances McDormand glumi majku koja je ljuta na lokalnog šerifa (Woody Harrelson) koji nije uspio riješiti slučaj ubojstva njezine kćeri i na sve ga moguće načine maltretira ne bi li se maknuo s mjesta i učinio nešto. Naslov je grozan, ali poučeni iskustvom, od McDonagha očekujemo još jedan zicer.

Tully

Jason Reitman i Diablo Cody nekada su bila imena koja obećaju i mnogi su se nakon njihove suradnje na "Juno" željeli dokopati njihovog novog zajedničkog projekta. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, fascinacija je lagano jenjavala pa je njihov novi film nešto o čemu samo rijetki pričaju. U glavnoj ulozi je Charlize Theron koja je s redateljsko-scenarističkim dvojcem surađivala na "Young Adult", a radnja prati majku koja započinje prijateljstvo s dadiljom koja brine za njezinu djecu. Zvuči dosadno? Zvučala je i priča o maloljetnici koja ostaje u drugom stanju. Na kraju krajeva, Charlize očito cilja na Oscara jer je za ovu ulogu nabila 15 kilograma.

Stan and Ollie

Nakon što je snimio brutalni i pomaknuti "Filth", redatelj John S. Baird očito je zaključio da je vrijeme za jedan mainstream projekt. Kao što možete zaključiti prema naslovu, riječ je o biografskom filmu o legendarnom komičarskom dvojcu, Stanu Laurelu i Oliveru Hardyju, a u glavnim su ulogama John C. Reilly i Steve Coogan.

Call Me By Your Name

Kritičari su oduševljeno pričali o ovom filmu nakon što je prikazan na festivalima, a radnja novog filma redatelja Luce Guadagninoa prati romansu 17-godišnjeg dječaka i 24-godišnjeg profesora nakon što odsjednu u istoj vili u Italiji. Iako ne zvuči kao nešto što bi moglo postati hit (a vjerojatno neće), ne smijemo zaboraviti što se dogodilo s "Moonlightom".

Under the Silver Lake

David Robert Mitchell režirao je "It Follows", jedan od najhvaljenijih horora ovog desetljeća pa nije posebno iznenađenje da su sve oči uperene u njegov novi film. Doduše, "sve oči" zvuči malo nategnuto jer ni "It Follows" nije bio hit, ali znate što želimo reći. Njegov novi projekt je neo-noir u kojem je uspio angažirati jedno jako ime (Andrew Garfield) i dva slabija (Riley Keogh, Zosia Mamet).

The Big Sick

"The Big Sick" ima nekoliko dobrih razloga zašto ga pogledati: producent Judd Apatow, scenarij Kumaila Nanjianija iz "Silicijske doline", priču utemeljenu na njegovim stvarnim iskustvima s međurasnim brakom, Raya Romana iz "Svi vole Raymonda" i činjenicu da se radi o romantičnoj komediji koja uspješno zaobilazi sve klišeje koje inače očekujete od američkih romantičnih komedija. A ako vam to nije dovoljno, pogledajte trailer.

Mother!

Darren Aronofsky je čudak, a to znaju svi koji su pogledali "Pi" ili "Black Swan". Istina, snimio je i dozlaboga dosadni "Noah", ali njegov novi film djeluje obećavajuće. O radnji znamo vrlo malo, ali radi se o paru čija se veza nađe na kušnji nakon što u njihov život uđu nepozvani gosti. Bilo kako bilo, glumačka ekipa je zanimljiva. Tu je redateljeva djevojka Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer, Domnhall Gleeson, Ed Harris i Kristen Wiig. A ako ništa drugo, plakat je pomaknut i izazvao je niz reakcija na društvenim mrežama koje su uvijek šokirane nebitnim stvarima.

Pročitajte više