Video - 1970. do 2001. godine: Legendarni nastupi Michaela Jacksona

HITOVI koje je Michael Jackson izdao tijekom dugogodišnje karijere, od davne 1967. godine pa do danas, ostavile su neizbrisiv trag u sjećanju obožavatelja, ali i svih koji su ih čuli. Baš kao i pjesme, na Kralja popa će nas sjećati i neki od nezaboravnih nastupa koje bi rijetko koji glazbenik na svijetu mogao nadmašiti. Počevši od prvih nastupa kada je pjevao u grupi "The Jackson 5", zajedno sa četvero braće - Jermainom, Titom, Marlonom i Jackijem, Michael je zaprepastio mnoge svojim izvanrednim talentom. U znak sjećanja na pokojnog pjevača donosimo vam deset legendarnih nastupa još legendarnijeg pjevača.

1960. - "I want you back" / 1964. - "Dancing Machine"

Iako im je to bio među prvim nastupima u životu, gostovanje u showu Eda Sullivana 1960. godine oduševilo je ljubitelje glazbe diljem svijeta, a njihov tadašnji hit "I want you back" vrtio se na svim radiopostajama. Četiri godine kasnije petorica dječaka su u Merv Griffinovom showu izveli novi hit "Dancing Machine" u kojima se već nadzire Michaelov talent za ples. Tada je to bio popularni robot.

1970. - "Ben" / 1972. - "Off the Wall"

1970. godine, Michael Jackson koji je do tada bio tekstopisac grupe "Jackson 5", odlazi u solo vode i izdaje prvi singl "Ben" koji je zahvaljujući Jacksonu osvojio nominaciju za Zlatnog globusa te Oscara u kategoriji najbolje pjesme. Po istoimenoj pjesmi, 1972. godine snimljen je i film u kojem je u centru zbivanja dječak kojemu je najbolji prijatelj štakor. Kada je izdao peti solo album "Off the wall" - za kojeg mnogi kažu da je početak njegovog glazbenog uspona, Michael je nastupao sa svojom braćom na turneji "Destiny". Već su tada, 1979. godine oduševljeni obožavatelji plesali na funky zvukove njegovih pjesama.

1984. - "Billie Jean" / 1988. - "The Way You make Me Feel"

Još jedna stvar po kojoj će se Michael definitivno pamtiti je neponovljivi plesni korak na čiji se spomen odmah pomisli na Jacksona. Riječ je naravno o Moonwalku. Taj prepoznatljivi plesni korak Michael je prvi puta izveo 1984. godine na 25. godišnjici poznate diskografske kuće kuće Motown kada je uz legendarnu "Billie Jean". Također će se svakako pamtiti nastup na dodjeli nagrada Grammy 1988. godine kada je otpjevao remix hitova "The Way You make Me Feel" i "Man in the Mirror".

1992. - "Smooth Criminal" / 1993. - "Billie Jean"

Početak kraja, kako ga mnogi nazivaju, dogodio se nakon što je Michael Jackson izdao album "Dangerous". Tada je na istoimenoj turneji izveo pjesmu "Smooth Criminal" praćenu nevjerojatnim efektima o kojim su na početku 90-tih mnogi izvođači mogli samo sanjati. Također legendarni nastup Kralja popa bio je onaj na poluvremenu Superbowla. Tada je Michaelov hit Billie Jean pjevalo preko 130 milijuna Amerikanaca.

1997. - "Scream" / 2000. - "The Way You Make Me Feel"

Osim što je do 1991. godine nastupa sa svojom braćom, Jackson je snimio duet sa sestrom Janet. Pjesmu "Scream" izveo je sam 1997. godine na turneji "History". Mnogima je poznato da je tijekom jednogodišnje turneje povodom koje je Michael održao 82 koncerta oženio dermatologinju Deborah Rowe s kojom ima sina Michaela Josepha i kćer Paris Michael Katerine. Na Michaela su se ugledale mnoge zvijezde, a povodnom 30. godišnjice djelovanja na glazbenim ljestvicama, Jackson je održao nezaboravni koncert. Osim dueta s Usherom, Whitney Houston i Marcom Anthonyjem, Kralj popa je izveo odličan remake pjesme "The Way You Make Me Feel" s pop princezom Britney Spears.

A.M.
Foto: JLP

Pročitajte više