Video: Cvijet leš - procvjetao najveći cvijet na svijetu

TAKOZVANI Cvijet leš, ili stručno Amorphophallus Titanum najveći je cvijet na svijetu. Potječe sa Sumatre i obično doseže visinu od šest metara, a nadimak je dobio zato što je nastao iz sjemena drugog cvijeta leša, koji je cvjetao u Hantingtonu 1999. godine - bio je to prvi takav cvijet u Kaliforniji. Cvijet leš je gomoljasta zeljasta trajnica s pjegavošarenom peteljkom neobičnih listova.

Cvat ljubičasto-smeđe boje naraste obično više od dva metra i ima vrlo neugodan miris koji podsjeća na mješavinu pokvarenog mesa i trule ribe.

Jedinstvena pojava - poput penisa

Fotografije cvijeta nastale su u botaničkom konzervatoriju Brest National u Brestu u zapadnoj Francuskoj. Biljka je posebno zanimljiva zbog toga što nakon cvata može preživjeti 72 sata, a raste svega dva ili tri puta u 40 godina, zbog čega su ushićeni zaljubljenici u Cvijet leš i fotografirali ovaj rijedak događaj.

Amorphophallus titanum otkrivena je 1878. godine u zapadnoj Sumatri, a treba joj deset godina da počne cvjetati nakon što se razvije iz sjemena.

U Europi se prvi put biljka počela uzgajati u londonskom Kraljevskom botaničkom vrtu 1889. godine. Zbog jedinstvene pojave, koja podsjeća na muški penis, viktorijanske žene držale su se podalje kako čudni cvijet ne bi mogle vidjeti.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više