VIDEO Danac (19) pješačio 3000 km do Zagreba. Stigao je u dva i pol mjeseca

Foto: Instagram

19-GODIŠNJI Danac Oliver Hvam ljetos je počeo pješačiti iz svog rodnog grada Odensea u Danskoj sve do - Zagreba. Plan mu je najprije bio otići izravno s mature na Odense Katedralskole na studij matematike na Sveučilištu u Kopenhagenu. No, onda se odlučio na avanturu.

"Moje ime je Oliver i vjerujem da, ako želite postići nešto izvanredno, morate i sami biti izvanredni. Stoga sam 28. srpnja 2023. odlučio staviti torbu na leđa i izaći iz svoje komfor zone. To je bio početak najtežeg mentalnog testa u mom životu jer sam tijekom sljedećih 75 dana u prosjeku hodao više od 40 km dnevno, što je jednako ukupnoj udaljenosti od 3000 km u samo 2 i pol mjeseca", opisao je na svom YouTube kanalu, gdje je dokumentirao svoje putovanje.

"Pješice sam lutao sam kroz 12 zemalja, završivši 12. listopada 2023. u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske", objasnio je. U zasad objavljena tri videa od otprilike pola sata Oliver je snimio i sumirao sve što je doživio na putovanju na koje bi se malo ljudi usudilo krenuti. Bilo je tu i suza, ali i mnogo lijepih trenutaka.

Mnoge od njih je u real timeu objavljivao i na svom TikTok profilu, gdje su putovanje pratile tisuće ljudi. Oni su mu, kaže, bili motivacija da ne odustane.

@bruhliver Hej Kroatien (Hvratska) #vandretur #fyp #danmark #kroatien ♬ Where'd All the Time Go? - Dr. Dog

"Nešto ranije sam sa sestrom šetao otokom Funen. Bilo je to putovanje od oko 400 kilometara. Nakon toga sam poželio probati nešto veće. I onda sam sasvim spontano odlučio krenuti niz Europu", objasnio je ljetos za danske medije.

Zašto baš Zagreb?

Zašto Zagreb? Slučajnost.

Naime, Oliver je pokušao maksimizirati svoju pješačku rutu kako bi sa što manje kilometara prošao što više različitih zemalja i velikih gradova.

"Kad bih išao izravnom rutom, prošao bih samo kroz četiri različite zemlje, ali kad sam samo malo promijenio rutu, odjednom sam mogao posjetiti 12 različitih zemalja i mislim da je to bilo vrijedno dodatnih kilometara. Za mene se ne radi o tome da stignem do Zagreba, nego da usput doživim što više", zaključio je.

Pročitajte više