Video: Festival dizajna završio modnom bajkom i izbacivanjem nepozvanih zvijezda

ZAVRŠNA večer ovosezonskog Cro a portera zavrtjela je nekoliko različitih modnih priča vodećih domaćih dizajnera, no osim po njima ostat će upamćena i kao prva na kojoj su sve revije, na rasporedu za subotu, ponovljene dva puta. Nakon što je kolekcija Ane-Marije Brkić, poznatije po imenu Amarie, otvorila večer, organizatori su zamolili sve da isprazne gledalište kako bi gosti s pozivnicom za ostale dizajnere mogli zauzeti svoja mjesta. Uz nekoliko apela preko razglasa, međutim, to se nije dogodilo.

"Smatram da je pravilo svih svjetskih Tjedana mode da se nakon svake revije dvorana prazni, kako bi gosti sljedećih revija mogli zauzeti mjesta. S obzirom na veliku zainteresiranost, posjetitelji s ulaznicama za prvu reviju odbili su izaći. Opciju da ih izbacimo s osiguranjem smatrao sam glupom i neprikladnom. Ipak nisu to djeca niti ljudi koje smo skupljali na ulici, nego predstavnici nekakvog vrha društvene scene. Zato smo im prikazali cijeli program i onda ih zamolili da naprave mjesta za goste koji su još čekali svoj red. Najzanimljivije je da je, nakon pauze, jedan dio prve publike još jednom pogledao cijeli program. Ne mogu reći da sam time razočaran, smatram to komplimentom", rekao nam je organizator i art director najjačeg modnog događaja u Hrvatskoj, Viktor Drago.

Kassandra na reviji Cro a portera

Revija koja je zabljesnula već na početku večeri bila je ona od Amarie. Ona je predstavila pomalo stroge oblike odjeće koja je, međutim, izgledala jako udobno. Odijela, puf-suknje, hlače jahačkog kroja, košulje i haljine širokih rukava izradila je od finih materijala koje je upotpunila sjajnim PVC detaljima - tajicama, prslucima i torbicama. Sljedeći se predstavio Boris Pavlin, čiju je reviju u etno stilu pratila glazba koja je upotpunila doživljaj bajke. Retro detalji na dugim haljinama naglašenog struka i golih leđa uz pletivo bili su njegov imperativ.

Za razliku od Pavlina, Teo Perić za MAK dizajnirao je nosivu kolekciju za svaki dan, a damama i dalje preporučuje tamne tonove. Potom, suprotnost Teu bila je Fjaba, koja svake sezone mijenja svoj izričaj, a ove je godine odabrala groupie kič. Savršeno su spojile svjetlucavost i umjetno krzno oko gležnjeva, a sjajne hlače, haljine i lepršave košulje u ljubičastoj i zelenoj boji upotpunio je detalj na nogama manekenki - sve su imale ispisana imena slavnih glazbenika.

Zoran Mrvoš predstavio je stil 90-ih, a minimalizam je razbio detaljima - otvoreni rukavi, intervencije u kroju i crnina koja daje naglasak na konstrukciju. Večer je zatvorio modni dvojac Elfs koji su inspiraciju za ovu kolekciju za mlade imali ikonu hrvatskog dancea devedesetih - Kassandru. Uz taktove njezinih pjesama, prva manekenka na pistu izašla je Mia Kovačić. Njezine "kassandra" šiške toliko su se spojile s Mijinim plavim očima da je publika u prvi trenutak bila uvjerena da se u javnosti pojavila sama pjevačica. Elfsova kolekcija obilovala je jeansom, trenirkama, umjetnim krznom, svemirskim platformama i neizostavnim XXL torbama.

Modni Mačak zamoljen da napusti dvoranu

No, teško modni događaji u Hrvatskoj mogu proći bez nekog ekscesa. Tako je jedan od zanimljivijih trenutaka večeri bio i incident kakav si rijetko tko želi dopustiti. Ali ne i kad je riječ o Marko Grubniću. Modni Mačak, naime, sjeo je u prvi red na početku večeri kako bi bio na udaru svih fotoreportera. No ubrzo su on i njegova pratilja Aleksandra Grdić izbačeni sa svojih sjedala. Kako doznajemo, prvo ih je Lana Klingor (koja radi u produkciji CAP-a) došla zamoliti da odu, no kako su odbili njezinu molbu, sam organizator eventa, Viktor Drago, riješio je problem. Nakon prvih tri minute pokisli Mačić nestao je bez traga. Udaljen je iz prvog reda jer, doznajemo, nije imao ni VIP ulaznicu, ni pozivnicu za reviju Amarie, a sjeo je u prvi red smatrajući valjda da je najnormalnije da je, zbog svoje medijske eksponiranosti, dobrodošao na sve javne događaje.

Ostali uzvanici, s pozivnicama u ruci, dijele mišljenje o modnom užitku te večeri. Među brojnim zvijezdama, našla se ondje i Severina, koja je sjedila u "provjerenom" društvu Irine i Danijele Car iz Linee Exclusive. Nedaleko od njezina sjedala, bila je i Sonja Kovač, koju gledamo u hrvatskim "Bračnim vodama". Ona je na reviju povela mamu Dušicu. "Budući da sam iz Bjelovara, a mnogo radim, rijetko se kad vidim s roditeljima. Mama je došla u Zagreb i pozvala sam je da dođe sa mnom. Ostala je dva sata jer smo pogledale sve revije dvaput. Ovo je za nju sigurno zanimljivo iskustvo", rekla je Sonja kojoj se najviše svidio performance modnog dvojca Elfs.

"Oni su napravili show, ali ipak modeli Borisa Pavlina najviše su mi se svidjeli", odlučna je Sonja koja također povremeno prošeta pistom. "Nije to moj životni san, to je nešto što usputno u nekim situacijama prihvatim. Gluma je moj prvi odabir, a glazba je moja ljubav iz djetinjstva koju pokušavam sada realizirati", rekla je Kovačica.

Petra Nižetić bi od cijelog programa zadnje večeri u svojem ormaru najradije vidjela hlače od Amarie, a odjeću Elfsa opisuje kao dosta sličnu onoj iz svoje garderobe pa je i u toj reviji uživala. Bili su ondje i predstavnici helenske umjetnosti. Glumci Nataša Janjić i Damir Markovina gledali su program u pratnji dubrovačke modne fotografkinje Mare Bratoš.

"Na Oscare ću odjenuti Pavlina"

"Pavlin me oduševljava, fenomenalan je. Ubo je neki kod koji se provlačio od prve do zadnje kreacije. No ne znam za koju bih ga priliku odjenula. Možda za Oscare?", rekla je Nataša, dok je Markovina, koji igra jednu od vodećih uloga u HTV-ovoj telenoveli "Sve će biti dobro", priznao da na modnim revijama ne traži inspiraciju za svoju modni stil. "Ovo je festival dizajna pa je tako i meni drago vidjeli kako izgledaju modne ideje hrvatskih kreatora. A ja se uvijek odijevam jednako, imam majica i hlača koje već godinama nosim", otkrio je Damir.

Voditeljica Nevena Rendeli nije pretjerano zadovoljna modnom scenom kod nas, iako je i sama vlasnica dizajnerskih komada odjeće. "Mislim da je situacija sljedeća, i u slučaju Cro a portera i ostalih sličnih događaja: izvana je vau, a iznutra bau. Ovo je 12. Cro a porter, a modne industrije i dalje takoreći nema. Tri-četiri dizajnera profitiraju, a ostali jedva spajaju kraj s krajem", objasnila nam je svoje viđenje stvari. S njom se donekle složila i kolegica iz sportske redakcije HTV-a, Mirna Zidarić. "Gledati Pavlina bio je najveći užitak za modne znalce. Sigurno je svjestan da ne postoje prilike za odjenuti njegovu odjeću i da je neće rasprodati, no unio je dašak glamura i umjetnosti".

E.D./T.T.
Foto: K.H.

Pročitajte više