VIDEO Ivan Pažanin u salatu stavio mrave, probali smo

Foto, video: Luka Šangulin/Mislav Pislak

MRAV na salatu većini zvuči čudno, čak i neugodno, ali ako je vjerovati poznatom kulinarskom majstoru Ivanu Pažaninu i zagrebačkom Agronomskom fakultetu, riječ je o ukusnom i hranjivom jelu koje je u azijskim zemljama standard, a u Europi upravo doživljava svoju ekspanziju.

"U salatu od orašastih plodova, rikole i cherry rajčice stavili smo dresing od jogurta da bi doživjela vrhunac, a onda je najbitniji mrav koji će svemu dati kiselinu", poučio nas je poznati kuhar.

U videoprilogu pogledajte kakva je jela od kukaca pripremio Ivan Pažanin i što su o egzotičnim jelima rekli posjetitelji. Naš zaključak je - sve je dobro dok ne postanete svjesni onoga što jedete.

Pažaninovo izlaganje dio je znanstveno-stručnog skupa "Kukci na tanjuru", na kojem smo, među ostalim, doznali i kako prah od cvrčka može biti važan, čak i presudan sastojak rižota s mesom jadranskih kozica. "Prah cvrčka ima jednu notu cimeta, ali nije ni sladak ni slan, a kad se poveže s morskim stvarima, bude jako zanimljivo", rekao nam je Pažanin i otkrio kojeg je najgoreg kukca u životu pojeo.

"Bio je to jedan škorpion, nije mi ostao u lijepom sjećanju. Probao bih ga opet, pripremljenog na neki drugi način", priznaje.

Pročitajte više