VIDEO Iznimno rijedak prizor: Na samoj granici Risnjaka snimljen čopor od tri vuka

Foto/Video: Željko Raukar

NEDALEKO od Crnog Luga, na samoj granici Nacionalnog parka Risnjak, snimljen je sinoć, što je iznimna rijetkost, čopor od tri vuka, koji je ovdje već mjesecima stacioniran, a kojem to risnjačko i rubna područja čine životni prostor. Naime, potpisnik teksta već ih je od početka ljeta nekoliko puta nakratko vidio, pa i večer prije no što su nastali ovi snimci, ali ih, zbog jake kiše i kratkoće vremena, tada nije uspio snimiti.

Vukovima, koji su vršni predatori, smješteni na samom vrhu piramide hranidbenog lanca, naime, kako love u čoporu a imaju izniman kapacitet pluća i mogu loviti čak dan ili dva u kontinuitetu, rijetko umakne plijen na koji su se namjerili, a čine ga pretežito jelenska i srneća divljač te divlje svinje.

 

Složena društvena struktura

Vuk je inače strogo zaštićena zvijer, podaci o njegovoj zastupljenosti u Hrvatskoj se značajno razlikuju ovisno o vrsti monitoringa i subjektu koji ga provodi, ali se kreću od oko 150 do oko 300 jedinki. U samom Gorskom kotaru pak, u nekoliko čopora, koji se kreću i okolnim područjima Hrvatske te rubnim područjima Slovenije, živi do oko 50 životnija.

Čopor vukova vrlo je složena društvena struktura, čvrsto hijerarhijski ustrojena, predvodi ga uvijek alfa par, ženka i mužjak koji jedini imaju pravo na potomstvo, obično oko pet malih vučića, ali su u čoporu previranja oko vodstva česta, naročito ako u njemu egzistiraju i druge jedinke dovoljno snažne da mogu konkurirati za alfa pozicije.

Vuk je iznimno plaha zvijer, koja non plus ultra izbjegava blizinu čovjeka te su šanse za susret s njime gotovo minorne pa za čovjeka zapravo ne predstavlja objektivnu opasnost, iako i sama pomisao na susret s nekoliko divljih zvijeri veličine njemačkog ovčara predstavlja snažnu bojazan.

Pročitajte više