Video: "Jurski park" postaje stvarnost?

JACK Horner želi neobičnog kućnog ljubimca - dinosaura. Sudeći po rezultatima njegovog istraživanja, "Jurski park", ili bar nešto slično tome, mogao bi postati realnost, a sve zahvaljujući dobrim, starim kokošima, prenosi Gizmodo.

Koliko se god trudio u iskapanjima, nijedan fosilni ostatak dinosaura nije iznjedrio pravi uzorak DNA, koji bi se zatim iskoristio za kloniranje pravog dinosaura, kao u popularnom filmu. Kad se napokon pomirio s time da mora reći zbogom "filmskoj" metodi, okrenuo se današnjim, modernim dinosaurima - pticama.

Iako su kokoši, u usporedbi s velociraptorom, živa dosada, one zaista spadaju u dinosaure. U svom embrijonalnom razvoju, kokoši izgledaju praktički identično kao i njihovi 60 milijuna godina stariji preci. Tijekom rasta, uključe se zločesti geni koji npr. uklone zube ili spoje određene kosti u jednu, pa umjesto zuba i ruku s kandžama dobijemo maleno, žuto pile.

Ono što Horner namjerava napraviti je aktivacija atavizama, pomoću stimulacije tih preostalih i neaktivnih gena, zbog čega bi se od obične kokoši moglo dobiti pravi primjerak njenog pretka. Ukratko, mogli bismo dobiti park pun ogromnih, zubatih pilića s rukama. Pilesaur je potencijalna atrakcija budućih zabavnih parkova.

Pročitajte više