Video: Kiril napravio spektakl i raspametio zagrebačku publiku



ZAGREBAČKI klub Aquarius u srijedu je navečer bio premalen za sve koji su željeli uživati u koncertnom spektaklu Kirila Džajkovskog. Makedonski glazbenik i umjetnik, jer ono što je sinoć pokazao prava je umjetnost, napunio je klub do posljednjeg mjesta iako je cijena karte bila, s obzirom na krizu, nepopularnih 110-130 kuna. Ipak, već nakon nastupa predgrupe Vergl Grinda, benda (harmonika, kontrabas, saks, bendžo) koji je zagrijao atmosferu plesnim cirkuskim ritmovima, mnogi su priznali da bi za cijeli doživljaj platili i mnogo više.

Mladom bendu ubrzo se priključio i lezbijsko-feministički zbor Le Zbor s kojim je izveo nekoliko pjesama, a oduševljenje publike izazvala je njihova akustična interpretacija velikog hita "Out of space" grupe Prodigy.

Niti jedna noga u Aquariusu nije mirovala

Napetost je rasla u iščekivanju Kirilova izlaska pred publiku, a kad je stao na stage, praćen Sedzuk Orchestrom i MC Ras Tweedom, niti jedna noga u Aquariusu više nije mirovala. Stisnuti obožavatelji s rukama visoko u zraku skakali su kao jedno na balkanske ritmove i melodije uz žestoki drum&bass ritam začinjen trubama romskih puhača.

Pionir balkanske elektronike izveo je većinu svog dosad snimljenog materijala, koji je s odličnim Ras Tweedom dobio potpuno novu dimenziju. Atmosfera se užarila, a publika raspametila na najveće hitove "Jungle shadow" i novi singl "Rise up your hand", koji su ponovljeni i nakon trećeg povratka na pozornicu. Poseban je doživljaj stvoren savršenom igrom svjetla i reflektora koji su pratili glazbu i time opčarali zagrebačku publiku, kojoj nešto više od dva sata skakanja nije bilo dosta.

Nastavak večeri na partyju na dva floora

Kroz cijeli su se nastup provlačili i dub/dubstep zvukovi, uz odlične reggea solaže Ras Tweeda. Nakon koncerta večer je nastavljena partyjem na dva floora uz DJ-e Eddyja Ramicha (house, dubstep, heavy bass) i Ilka Čulića (balkan step, ethno, world music).

Slavu stekao kombinirajući elektronsku glazbu i balkanski etnozvuk

Kiril je jedan od osnivača Bastiona, prvog sastava elektronske glazbe na ovim prostorima, i bivši član popularne grupe Leb i sol. Trenutno je jedan od najuspješnijih glazbenika s prostora bivše Jugoslavije, a svjetsku slavu stekao je uspješno kombinirajući elektronsku glazbu s elementima balkanskog etna uz obveznu pratnju puhačkih instrumenata i violine. Upravo je završio s radom na novom albumu na kojem gostuju MC Ras Tweed, Esma Redžepova, Nicolette Love (Massive Attack), Patrick De Santos (Thievery Corporation) i MC Wasp.

Sljedeći Kirilov nastup bit će u Rijeci na Carnival Partyju 12. veljače, dok će se MC Ras Tweed od zagrebačke publike oprostiti večeras, u četvrtak, 28. siječnja, koncertom u klubu Medika.

Pročitajte više