VIDEO Monty Python slavi rođendan: Deset nezaboravnih skečeva legendarnih Britanaca

Foto: Press

BBC ONE 5. listopada 1969. emitirao je prvu epizodu britanske skeč serije "Leteći cirkus Montyja Pythona" koja se na malim ekranima održala samo četiri sezone (od 1969. do 1974.), ali u tom je kratkom vremenu zauvijek promijenila svijet komedije i dan danas se navodi kao jedna od najboljih i najutjecajnijih televizijskih serija svih vremena.

John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman, Terry Jones, Michael Palin i Terry Gilliam svojom su satirom i nadrealizmom postavili nove temelje i utjecali ne samo na britanske već i na američke, a posebno kanadske komičare od kojih mnogi i dan danas navode šestorku kao vjerojatno najveću inspiraciju.

Sam naziv serije kombinacija je nekoliko faktora. Jednim dijelom radilo se o njihovoj reputaciji na BBC-ju gdje su njihovu skupinu nazivali "cirkusom" zbog čega je tadašnji urednik humorističnog sadržaja Michael Mills i predložio da u naslov serije ubace tu riječ.

Članovi skupine dodali su "leteći" jer zvučalo je "ne toliko kao pravi cirkus već više kao nešto iz Prvog svjetskog rata" (inače, to je bio naziv eskadrile Manfreda von Richthofena), a ime Monty Python dodali su vjerujući da zvuči kao ime lošeg kazališnog agenta. BBC je odbio njihove prijedloge da show nazovu "Whither Canada?", "The Nose Show", "Ow! It's Colin Plint!", "A Horse, a Spoon and a Basin", "The Toad Elevating Moment" i "Owl Stretching Time". Kasnije su tako naslovili neke od epizoda.

Emitirano je sveukupno 45 epizoda i dvije za njemačku televiziju nakon čega je uslijedila i suradnja na nekoliko filmova. Američki vojni marš "The Liberty Bell" skladatelja Johna Phillipa Souse iz 1893., ali zahvaljujući popularnosti serije i dan danas većina će je znati kao uvodnu temu "Letećeg cirkusa Montyja Pythona".

A skečevi, skečevi su posebna priča pa smo upravo zato odlučili povodom rođendana serije izabrati neke od najboljih. Neke je izabrala publika, a neke su izabrali sami Pythonovci.

1. Mrtva papiga

2. Smrtonosna šala

3. Sin rudar i otac pisac

4. Prljava viljuška

5. Klinika za svađe

6. Španjolska inkvizicija

7. Škola smiješnog hoda

8. Trgovina sirevima

9. "Nudge, nudge"

10. Budale iz visokog društva

 

Pročitajte više