VIDEO Na samom jugu Jadrana viđena sredozemna medvjedica

Screenshot: Facebook

NA SAMOM jugu Jadrana, kod Otrantskih vrata uz albansku obalu, viđena je sredozemna medvjedica.

Medvjedica je snimljena dok se hranila u Nacionalnom parku Karaburun-Sazan, a snimka je objavljena na stranicama parka. "Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun – Sazan", poručili su iz parka uz snimku.

 

"Sredozemna medvjedica poznata pod nazivom Monachus monachus jedan je od rijetkih sisavaca rasprostranjenih na albanskoj rivijeri. Smatra se da je od ove vrste preživjelo manje od 700 jedinki, što je svrstava među kritično ugrožene vrste i na Crvenom popisu vrsta u Albaniji i na Crvenom popisu IUCN-a", dodali su.

"Područna uprava zaštićenog područja Vlora u suradnji s ribarima tog područja, akvakulturom i turističkim agencijama daje potrebne informacije iz terenskih opažanja. Surađujemo da bi se osigurala zaštita sredozemne medvjedice i povećale šanse za uspjeh razmnožavanja u našoj zemlji", zaključili su u objavi.

Jedna boravila na sjevernom Jadranu do 2014.

"Morski čovik", kako medvjedicu često zovu, najrjeđi je tuljan na svijetu i najugroženiji europski morski sisavac. Tu vrstu se od davnina izlovljavalo radi hrane i krzna, a kasnije ubijalo zbog šteta na ribarskom oruđu, objasnio je jednom prilikom Draško Holcer iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Mnogi se još uvijek sjećaju posljednje sredozemne medvjedice koja je desetak godina boravila na sjevernom Jadranu dok 2014. nije uginula od bolesti i starosti. 

Nazvali su je Švora, što je dalmatinski naziv za časnu sestru.

Smjestila se između Cresa, Pule i Kamenjaka. Ljeti je češće boravila s vanjske strane Cresa zbog manjeg pritiska ljudi, a zimi se vraćala u Istru, kaže Holcer koji ju je pratio zajedno s kolegama znanstvenicima iz Instituta Plavi svijet. 

Pročitajte više