Video: Otužni "Showtime" na razini karaoka u lokalnoj kavani

EMISIJA kao što je "Showtime" svakako izaziva nostalgiju na dane kad je ekranima vladala "Supernova", koja je u principu bila ono što gledamo i danas, ali uz ljude koji su na scenu donosili nešto originalno, zanimljivo i svoje, a time i vrijedno spomena. Dva sata deračine, loše mode i hrvatskih kvazi inačica svjetskih zvijezda bez sumnje spada u najzamornije trenutke domaće zabavne produkcije u pompozno najavljivanoj jesenskoj shemi. Večer je poprimila razmjere "epohalnog trasha" u trenutku kad su na scenu kročili Daniel i Isabella Kim Popović, a slavu su u trenutku, baš kao što su je stekli, izgubili Jelena Kapitanović i Valter Ilić.

Čini se i da je žiri (Ivana Husar, Boris Banović, Jacques Houdek) digao ruke od svega, pa kandidatima daje komentare, te njima sukladno i ocjene, potpuno mlake i neuobičajene obzirom na sve što smo od njih mogli čuti. Nitko, naime, nije dobio dvojku iako su je neki očito zaslužili, a mrvice života na scenu je povremeno bacao Fashion guru Boris Banović (u showu odmilja prozvan "Fešica") svojim polubezobraznim komentarima od kojih je većina zapravo imala smisla. Kandidati su, pogubljeni u lošim matricama, dernjavi "obožavatelja" te silnim savjetima i probama, zaista davali sve od sebe, no emisiju nisu doveli do razine gledljivosti. Uz dužno poštovanje talentiranima.

Filip uz pljesak dobio i grudnjak iz publike

Obitelj Dizdar očito se pali na reality showove, pa je, nakon Natalinog zvjezdanog početka u "Supernovi", sreću odlučio okušati i Filip, u velikoj obitelji "Showtimea" dočekan kao prava zvijezda. "Ruby" od Kaiser Chiefsa ispala je navijački i pokazala se kao loš odabir, a Filip Dizdar ni uz dvije slušalice nije uspio zadržati tonalitet do njenog kraja. Eventualne greške mladog Zadranina trenutno ne brinu, jer je od žirija dobio sve petice, a od izvjesne djevojke iz publike ružičasti grudnjak.

Kristini Petravić fali 15-ak centimetara do frapantne sličnosti s Lanom Jurčević, što zbog majke prirode, što zbog činjenice da se obožavateljica Christine Aguilere svim silama potrudila izgledati kao svoja hrvatska dvojnica. Kristina je ljubiteljica crnačkih vokaliza, popularno zvanih "frlje", koje u Hrvatskoj furaju upravo članovi žirija, no njima nije impresionirala ocjenjivače. "Žao mi je što žiri nije shvatio da sam dodala svoje fraze", rekla je nakon nastupa, očito ne shvaćajući da ju je žiri između redaka zamolio da ih više ne dodaje.

Miljenik "trojca u foteljama" i Jacquesov dvojnik, Mijo Lešina, puno je bolji po pitanju "frljenja", što mu zapravo dopušta crnačka boja u glasu. Pjesmu je odabrao i odradio ambiciozno, no nije se pokazao u najboljem svjetlu. Jacques i Ivana uživali su u svakom njegovom tonu, a Fashion guru minute je provodio zgražajući se nad njegovim "neurbanim lookom". Njegova estradna pojava mogla bi mu, uz ime koje bi "stručnjaci za cool" vjerojatno također ocijenili neurbanim, predstavljati probleme u glazbenom pravcu na koji puca, no Mijo je zapravo jedan od rijetkih kandidata koji na pozornicu u ovom showu donosi nešto svoje.

Odjeven kao u lošoj američkoj teen komediji, javnosti se po drugi put predstavio i "Justin Timberlake wannabe" - Mario Ponjavić. Vokalni uzor očito mu je Bryan iz Backstreet Boysa, a njegovu ljubav prema "reperskom lifestyleu" primijetila je i Ivana Husar. "Izgledaš prirodno, kao da si se stvarno rodio u nekome getu", pohvalila (?) ga je i od Marija zauzvrat dobila nekakav "yo man" pokret rukom.

Buduća zvijezda emisije "Svirci moji", Anita Španec, vjerojatno je bila najgore odjevena osoba na pozornici "Showtimea", no njezine glasovne mogućnosti izvukle su je i svrstali među pozitivce dvosatne agonije. "U nekim trenucima zvučiš babasto, tvoj vibrato je karakterističan za dive koje pjevaju 30 godina", rekao joj je Jacques, a mi jedva čekamo da nam Anita, nakon haljine a-la Celine Dion, iz ormara donese nešto cool i superurbano.

Sve petice zaradio je i Mario Sambrailo, koji će uskoro, nadamo se, shvatiti da nije tenor i odustati od visina koje su mu u drugoj emisiji pokvarile izvedbu. Mario očito ima taktiku, jer se, uz dječački izgled savršeno odabranu pjesmu "Lady In Red", odlučio udariti na srca tinejdžerica koje samo čekaju da na scenu dođe novi mladi zavodnik. Granicu šećerne bolesti dotaknuo je s "I love you", što je prošaputao na kraju i djevojčice u studiju bacio u očaj.

Najmlađa sudionica showa, Franka Batelić, također ambiciozno korača putem do slave, dopuštajući voditeljima i žiriju da ju (potpuno neopravdano) nazivaju hrvatskom Mariah Carey. Iako ne podsjeća na američku divu, Franka se na pozornici dobro drži i pokazuje da ima talenta više nego većina natjecatelja favorita. "Interpretacijski nije bilo savršeno, ali je došlo do mog srca", rekla joj je Ivana Husar, dok ju je Banović pohvalio na svoj način: "Styling ti je toliko dobar da ti savjetujem da se tri dana ne skidaš iz njega".

Artemija Stanić, Miro Tomić, Valentina Trupinović, Dario Jerković i Iva Ajduković također su prošli u sljedeći krug natjecanja, no samo je potonja pokazala zavidnu razinu sluha, stila i scenske kulture. Gledateljima su se najmanje dopali Valter Ilić i Jelena Kapitanović, koji će slavu morati potražiti negdje drugdje, a ispadanje je posebno teško palo atraktivnoj Splićanki. Pjevala je Severinu, obukla se po zadnjoj modi i trudila se ostaviti dojam frajerice - naoko precizna računica očito je imala rupe, no po viđenom stavu, Jelena će u medije prije ili poslije.

Isabella Kim i Danijel se mire pjesmom

"U prvih šesnaest nije ušla zbog promuklosti", rekla je Mia Kovačić najavljujući Isabellu Kim Popović koja je s ocem Danijelom otpjevala legendarnu "Džuli". Ako niste znali, interes za njihov duet potekao je od tabloidske priče o svađi (Isabella je ocu, nakon majčinih prozivanja, prigovorila da se nikad nije brinuo za nju), a njihova izvedba pokazala je zašto žiri Isabelli nije dao šansu da postane turbo zvijezda. Sluha u Popovićke juniorke kao rose u podne.

Pokušaj ostvarivanja davnih ambicija za mladu je i atraktivnu Isabellu završio tragično, jer tonova koje je zapravo pogodila ima kao i prstiju na jednoj ruci. Naravno, preniska pjesma i dreka publike nisu joj išli u prilog, no svejedno, dobro da ju je popularni trojac na vrijeme vratio u školsku klupu - sad će valjda shvatiti da mikrofonom vjerojatno neće donositi kruh u kuću.

Od brojnih pjevačkih reality showova u Hrvatskoj, jedino je prije spomenuta "Supernova" donekle uzdrmala domaću glazbenu scenu i upoznala nas s izvođačima koji i danas, pet godina nakon emisije, zarađuju pjevanjem. Razni "Idoli" donijeli su nam Žanamari Lalić, Patrika Jurdića i slične, a hoće li pompozno najavljivani "Showtime" uspjeti nekog dovesti barem do debitantskog albuma, trenutno je zaista teško predvidjeti. Oni koji i krenu u estradnu karijeru morat će se itekako pomučiti da zaboravimo na njihove "Showtime" trenutke, koji uključuju nekvalitetne matrice, loše ozvučenje i lažnu cirkusku atmosferu. U svakom slučaju, radujemo se finalu, a onda i suboti nakon njega, jer u prime time termin neće donositi velike ambicije koje se ostvaruju tek u jeftinim karaokama.

D.K.
Foto: Nova TV

Pročitajte više