VIDEO Ovako bi ljudi trebali izgledati da prežive katastrofalne prometne nesreće

Foto: TAC

NJEGOVO ime je Graham, a njegovo tijelo sa širokim prsima, ogromnom glavom, dodatnim bradavicama i nedostatkom vrata dizajnirano je tako da on preživi fatalne prometne nesreće.

Graham je skulptura melburnske kiparice Patricije Piccinini te je dio nove kampanje pokrajine Victoria kojom se promiče sigurnost prometa na cestama. Pri kreiranju Grahama Piccinini se vodili spoznajama kirurga Christiana Kenfielda i inženjera sigurnosti na cestama Davida Logana. Tako je nastalo tijelo za koje se pretpostavlja da bi preživjelo fatalne sudare.

Svaka značajka Grahamovog tijela ima određenu svrhu, ogroman prsni koš s dodatnim bradavicama oponaša zračni jastuk i prilikom sudara štiti rebra, koja su posebno osjetljiv dio ljudskog tijela. Zbog nedostatka vrata ne postoji mogućnost slamanja kosti ili trzajnih ozljeda, a njegovo ravno i potkoženo lici štiti njegove uši i nos. Prsa u kojima se nalaze maleni zračni jastuci između svakog rebra štite srce od ozljeda.

Ove bizarne značajke ne štite ga samo u slučajevima kad se nalazi u automobilu tijekom sudara, već i kao pješaka. Naime, ima snažne noge koje mu omogućavaju da skoči kad vidi da prema njemu ide automobil, a ako ga ipak automobil udari, tu su njegova koljena koja se savijaju u svim smjerovima i onemogućavaju da mu se slome noge.

Doktor Kenfield tvrdi da ni najsnažniji čovjek na svijetu ne bi se mogao ostati na mjestu u slučaju udara automobila, jer je sila udarca jednostavno prevelika, piše Daily Mail.

"Opasni su i sudari pri malim brzinama od 25, 30, 35 kilometara na sat", tvrdi.

"Najvažniji dio tijela, kad su ozljede u pitanju, jest glava. Kad se glava zaustavi, mozak se nastavlja kretati te udara u prednji dio lubanje, odbija se i potom udara u stražnji dio lubanje", pojašnjava liječnik.

Piccinini se savjetovala i sa stručnjakom za sigurnost na cestama na Sveučilištu Monash, doktorom Loganom.

"U modernom svijetu susrećemo se s puno većim brzinama, a naše tijelo nema fizionomiju da apsorbira energiju koja nastane kad stvari krenu po zlu. Kod sudara je stvar u tome da se negdje mora apsorbirati ta energija. Naime, energija je potrebna da bi se automobil kretao, a kad on stane zbog sudara, nju moraju apsorbirati automobil i vozač", pojašnjava Logan.

Kampanja s Grahamom pokrenuta je u četvrtak, građani će uz pomoć Google Tanga moći pogledati ispod Grahamove kože. 

Pročitajte više