VIDEO Pronađen davno izgubljeni kontinent

IAKO nam se čini da nema šanse da cijeli kontinent nestane, čini se da je jedan kontinent uistinu nestao. Znanstvenici tvrde da se nedaleko Mauricijusa u Indijskom oceanu nalazi davni izgubljeni kontinent. Dali su mu ime "Mauritia", a nagađaju da je vjerojatno nastao od dijelova Madagaskara i Indije te divovskog kontinenta Gondwana, koja se razdvojila na Antarktik, Afriku, Australiju i Južnu Ameriku.

Mauricijus je dugo privlačio pozornost geologa i drugih znanstvenika zbog jedne neobične značajke - svoje jake gravitacijske sile. Naime, Zemljina gravitacija nije jednaka na svim mjestima te je na nekima jača, a na drugima slabija, ovisno o gustoći materijala u svojoj kori.

Na Mjesecu se nalazi mnogo takvih koncentracija mase, koji su ostaci teških meteorita koji su davno pali na njegovu površinu i ostali zakopani na mjestima na koja su udarili. Zemlja ima nekoliko takvih mjesta, no kod nje su uglavnom posljedica pomicanja tektonskih ploča. Ako se Mauricijus nalazi na vrhu takvog zadebljanja, to je vjerojatno zato što je pomicanje ploča dovelo do njihovog mrvljenja i potonuća u ocean, a otok se potom uzdigao poput golemog spomenika. Tu je teoriju iznio geolog Lewis Ashwal sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu 2013. godine, a sad tvrdi da je njegovu teoriju potvrdila nova studija u kojoj je proučavao 13 malih zrnaca cirkona.

Mauricijus je star tek osam milijuna godina, što ga čini bebom na geološkoj skali, no to znači da bi cijela njegova geologija trebala biti iste starosti. Međutim, na otoku su pronađeni uzorci mineralnih cirkona čija se starost isprva procjenjivala na dvije milijarde godina. Ashwal i njegovi kolege prikupili više uzoraka i utvrdili da su još stariji od predviđenog, odnosno da su stari tri milijarde godina. Zaključak je da nisu mogli biti formirani na mladom Mauricijusu, već ih je nanio vjetar nakon erupcije podmorskih vulkana.

Zaključili su da je između Indije i Madagaskara nekoć postojao velik uzorak zemljišta, koji je bio dio nekadašnjeg super-kontinenta.

"Naši nalazi potvrđuju postojanje kontinentalne kote ispod Mauricijusa", napisali su.

Kontinent je možda zauvijek izgubljen, no maleni komadi cirkona ostali su da ispričaju njegovu priču, zaključuje magazin Time. 

Pročitajte više