Video - Reperica Diyala: Nisam fan hrvatske estrade

Diyala Obeid je djevojka koja na svijet i glazbu gleda na svoj, specifičan način. Ona je varaždinska hip-hop vokalistica, a prema svemu sudeći i jedna od budućih zvijezda hrvatske i svjetske urbane glazbene scene. Njezini nastupi su osebujni, energični i upotpunjeni maštovitim odjevnim kombinacijama. Zahvaljujući ocu Palestincu proputovala je gotovo cijeli svijet i upoznala mnoge kulture i običaje naroda. To je uvelike utjecalo na njezin glazbeni izričaj.

"Arapski narod vrlo strastveno doživljava glazbu pa, ukoliko se to i osjeti u mom glazbenom stvaralaštvu, rekla bih da ta strast proizlazi iz tih korijena", kaže Diyala koja sve tekstove, koji su na engleskom jeziku, sama piše. "Tekstove pišem isključivo sama. Ne mogu to zamisliti drugačije. Uostalom, ni jednom MC-u ne služi na čast da mu drugi pišu. Dio života provela sam u Americi i engleski jezik mi se uvukao pod kožu, a rap je tada cvao kao nikada", objašnjava mlada reperica.

Od Ede Maajke do Marilyna Mansona

Njezine vokalne mogućnosti zapazio je i Edo Maajka, s kojim je surađivala na albumu "No Sikiriki", a surađivala je i s dvojcem Eddy Meets Yannah na albumu Just Like. "S Edom sam se upoznala u klubu Ex pokraj Varaždina kada sam nastupala prije njega. Tri mjeseca kasnije stigao je njegov poziv vezan uz suradnju na albumu 'No sikiriki'. Rezultat je bio pjesma 'Down'. Malo više  Edi Maajki na ovoj sceni ne bi bilo na odmet. Njegova srdačnost i kolegijalnost zaslužile su posvetu na mojem albumu 'Rapstract'".

"Rapstract" je Diyalin prvi album, a spot za pjesmu "Raw", kojeg je režirao slovenski redatelj Mitja Okorn, dva mjeseca je bio prisutan na ljestvicama MTV Adrie. Pored mnogobrojnih suradnja koje je do sada ostvarila Diyala i dalje ima glazbene uzore i umjetnike s kojima bi voljela raditi, a među njima se posebno ističu Marilyn Manson,Tech N9ne i Slipknot. Kritičari njezinu glazbu često opisuju kao mračnu i surovu, a ona objašnjava: "Moja je glazba odraz svega što osjećam, a osjećam se slobodno da kroz nju izrazim svoje strahove i nadanja. Ono što mi se događa često opisujem kroz metafore... Odmatanje, zamatanje... Koliko smo jednostavni, toliko smo i kompleksni". 

"Laskaju mi usporedbe s Josipom Lisac"

Dio mladosti je provela u New Yorku, a na pitanje bi li se voljela tamo vratiti i graditi karijeru negdje u inozemstvu, Diyala odgovara: "U New York bih otišla posjetiti svojeg oca, ali bez svoje obitelji i doma u Hrvatskoj ne mogu. Proputovala sam svijet, ali doma je najljepše. Da, da, otrcano ali istinito! Prije nekoliko godina imala sam priliku potpisati za jednog njujorškog izdavača no, ukoliko nemate veliku financijsku podršku i prilično jaku mašineriju iza sebe, malo je vjerojatno da ćete osvojiti svjetsko tržište".

Zbog osebujnog stila odijevanja i iznimnih glasovnih mogućnosti, brojni je uspoređuju s Josipom Lisac, a Diyala skromno odgovara: "Josipa Lisac je glazbena i modna ikona, ona je pojam, ne samo u glazbenoj umjetnosti, već i šire. Prisutna je na sceni gotovo 40 godina, tako da je svakako ostavila tragove na mnogim generacijama. Naravno da sam polaskana, ali i skromna u tom pogledu jer se i dalje trudim učiti od najboljih. Svoju inspiraciju za modu prvenstveno pronalazim u gotici ali i harajuku-lolita stilu".

"Teško je biti žena na rap sceni"

"Čast izuzecima ali, ruku na srce, nisam veliki fan naše estrade. Iskreno, radije bih slušala hrvatsku izvornu glazbu nego većinu onog što se nudi na našoj komercijalnoj sceni", kaže varaždinska reperica, jedna od rijetkih žena na toj sceni. "Teško je biti žena na sceni općenito, a u rapu je to, na žalost, standard iako se pojavilo dosta žena koje stoje uz bok svojih muških kolega. 10 godina na sceni je dovoljno da shvatim kako neke stvari funkcioniraju, makar i s pokojim iznenađenjima na tu temu", zaključuje Diyala, a kako zvuči uživo može se čuti na Mars festivalu koji će se održati u zagrebačkoj Tvornici kulture 18. i 20. rujna te na ljubljanskim Križankama 19. rujna.

Ideja prvoga Mars Zagreb-Ljubljana Trans Europe Festivala je, kao što samo ime kaže, povezati dva grada i dvije države na programskim, kulturnim, glazbenim, idejnim, te posebno, prijateljskim osnovama. U tome će svojim nastupima pridonijeti mnogobrojni bendovi među kojima Let3, TBF, Kandžija, Diyala, Elvis Jackson, Leeloojamais, Morso, Diskurz, Vatra, Ice, Edo Maajka i britanska rock senzacija The Rakes.  

Pročitajte više