Video: Ženevski procvat VW koncerna

PRVI dan ženevskog salona je iza nas. Svi noviteti su poznati i sve je spremno za pregled najznačajnijih noviteta koji će diktirati trendove u novoj sezoni, ali i pokazati kakav je trenutan odnos snaga između auto kompanija.

U prvom dijelu našeg izvještaja iz Ženeve donosimo pregled najznačajnijih noviteta VW koncerna, a zahvaljujući suradnji s Mojauto.net po prvi puta donosimo i video materijal direktno iz Ženeve. Krenimo.

Jake snage Volkswagena

VW Grupa, iako treća po veličini, kada je riječ o broju proizvedenih automobila, po svojoj ukupnoj snazi i širini asortimana je, složit će se mnogi, vodeći svjetski proizvođač. Široka paleta brandova počevši od samog VW-a pa preko "običnijih" Škode i Seata, premium Audija do luksuznog Bentleya i ekstremnih Lamborghinija i Bugattija jamči odličan salonski nastup. Posebice kada je riječ o tzv. neutralnom ženevskom auto salonu za kojeg svi proizvođači redovito spreme neku novost.

Krenimo redom, odnosno od Volkswagena. Najvažniji novitet iz Wolfsburga je svakako nova, peta generacija subkompaktnog Pola. Volkswagenovi stručnjaci mu predviđaju uspjeh većeg Golfa i pokoravanje svoje klase. U prilog toj tezi nude odličnu široku, štedljivu, ali i agilnu motorizaciju, visoki stupanj sigurnosti i kvalitete. Je li nekad maleni Polo pun pogodak kupci će se moći uvjeriti vrlo skoro jer prodaja započinje u lipnju.

Škoda je za Ženevu pripremila širenje svoje modelske ponude produkcijskom izvedbom najavnog koncepta iz davne 2005 godine. Riječ je o svojevrsnom crossoveru između kompaktnog SUV-a i MPV-a pod nazivom Yeti.

Kao i kod ostalih Škodinih modela glavni Yetijevi aduti su prikladan i pomalo konzervativan izgled, Volkswagenova motorizacija, praktičnost, odnosno kraće rečeno poslovično odličan omjer uloženog i dobivenog. Posebice kada je riječ o ponudi prostora te povećanoj off-road sposobnosti s obzirom da model ima pogon na sva četiri kotače i povećanu odignutost podnice.

Od svih VW-ovih brandova ženevskim će posjetiteljima, kada su u pitanju noviteti, najmanje ponuditi Seat. Naime, Španjolci će u Ženevi predstaviti tek karavansku ST izvedbu svoje nove limuzine Exea.

Riječ je o Avant verziji prethodne generacije Audija A4, jednako kao što je i limuzina nanovo upakirana i Seatovim linijama prilagođena limuzinska izvedba spomenutog ingolstadtskog sina.

Kada smo se već dotaknuli Audija recimo kako nam iz Ingolstadta stižu čak dva noviteta, točnije riječ je o dvije nove izvedbe modela iz postojeće ponude. Audi A4 Allroad je svojevrsna off-road verzija po uzoru na prethodni A6 Allroad. Ukratko, riječ je o karavanskoj verziji dotičnog modela čija je podnica dodatno povišena, a podvozje, pragovi i ponešto izmijenjeni branici dodatno zaštićeni. Tu je i stalni pogon na sva četiri kotača koji na prednju osovinu može usmjeriti najviše do 65, a na stražnju do 85% snage. Uz pomoć nekoliko elektroničkih pomagala i dokazano odlične turbo motorizacije u Audiju mogu garantirati vrhunska vozna svojstva bez obzira na podlogu.

Drugi novitet iz Audija je RS izvedba modela TT, koja će kupcima biti dostupna u coupe i cabrio verziji. Ovaj će automobil pokretati novi 2,5-litreni bi-turbo pet-cilindarski benzinski motor snage 340 KS (250 kW) te najvećeg okretnog momenta od oko 450 Nm koji je dostupan između 1.600 te 5.300 o/min. Drugim riječima, TT-RS ubrza od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi (4,7 za cabrio) i dostiže najveću, elektronički ograničenu brzinu od 250 km/h. Uz dodatnu nadoplatu Audi će vam ukloniti limitator i tada će TT-RS ubrzati do 280 km/h. Spomenimo još i ručni mjenjač sa šest stupnjeva, stalni quattro pogon na sva četiri kotača, snažnije kočnice, dorađeni ESP, podesivi ovjes...

Ako Audi uzmemo kao sredinu ponude VW Grupe onda ćemo sada zaći u visoki dom. Bentley je sa ženevskim auto salonom krenuo u nove vode. Naime, predstavljeni novitet je i dalje predstavnik luksuznih, snažnih i brzih automobila, štoviše riječ je o najbržem i najsnažnijem Bentleyu ikada, no radi se i o prvom automobilu ovog proizvođača koji umjesto klasičnog benzina može koristiti E85 biogorivo. Continental Supersports pokreće 6,0-litreni W12 flex-fuel motor čija najveća snaga iznosi 629 KS (436 kW), a maksimalni okretni moment od 800 Nm je dostupan već od 1.750 o/min. Za ubrzanje do stotke mu je potrebno svega 3,9 sekundi, dok mu najveća brzina iznosi 328 km/h.

Lamborghini je na ženevskom auto salonu predstavio, vjeruje se možda i posljednju izvedbu modela Murcielago s obzirom kako istome uskoro ističe uobičajeni životni vijek za modele iz Sv. Agate. Radi se o izvedbi pod nazivom LP670-4 SuperVeloce. Ukratko, ovaj Murcielago je 30 KS snažniji i 100-tinjak kilograma lakši od standardnog modela. Uz dorađeni pogon na sva četiri kotača, ovjes, aerodinamiku te e-gear mjenjač kupcima će jamčiti beskompromisni ili bolje rečeno brutalni užitak u vožnji. Prevedeno u brojke, 6.5 V12 će ovu jurilicu potjerati do 100 km/h za 3,2 sekunde te do najveće brzine od 341 km/h.

Najposebniji član Volkswagenovog koncerna je na ženevskom auto salonu odlučio proslaviti 100 godina postojanja i unatoč prvotnim informacijama kako će to učiniti snažnijom inačicom svog jedinog modela. Bugatti Veyron Bleu Centenaire s tehničke strane navodno donosi samo 100-tinjak kilograma manje, no utjecaj na performanse automobila službeno nije poznat. Spomenuta je ušteda na masi ostvarena kroz povećanu upotrebu lakših materijala, a novost predstavljaju i nove boje vanjštine i interijera, LED svjetla, kamera za vožnju unatrag i sl. detalji. Cijena, prava sitnica, 1.35 milijuna eura bez poreza i troškova dostave vozila.

 

M.N
Foto: Mojauto.net, Arhiva Indexa, VW

Pročitajte više