Više "plastike" za Porsche Cayman

PORSCHE je odlučio obogatiti ponudu dodatne opreme za svoj Cayman. Vlasnici tako više ne moraju u "kućnoj" radinosti proizvoditi spojlere ili ih nabavljati kod tunera sumnjajući pritom u realnu vrijednost nadogradnje.

Šalu na stranu, ali u trenutku kada je tržište preplavljeno kojekakvim paketima spojlera koji, umjesto da poprave aerodinamiku nerijetko daju suprotan efekt, Porscheov potez širenja vlastite ponude čini se kao pametan potez. Pogotovo po pitanju tzv. Aerokit-a, seta spojlera razvijenih u razvojnom centru tvrtke smještenom u Weissachu.

Vizualno, Aerokit Caymanu daje dinamičniji izgled zahvaljujući nadogradnjama serijskih odbojnika u njihovom donjem dijelu, odmah ispod pozamašnih usisnika zraka. Isto vrijedi i u stražnjem dijelu, gdje je smještena i glavna novost u ponudi - fiksni spojler, bolje rečeno krilo.

U Porscheu navode kako se ugradnjom njihove "plastike" automobilu poboljšavaju aerodinamična svojstva. Naime, svi su dijelovi ispitani u zračnom tunelu, a rezultati pokazuju kako je njihovom ugradnjom smanjen uzgonski efekt na prednjoj i stražnjoj osovini. Sve to bi trebalo poboljšati stabilnost vozila na visokim brzinama.

Zasad nije poznato je li ugradnja istih smanjila koeficijent otpora zraka, no sasvim je sigurno da će svaki kupac investiciju osjetiti na novčaniku. Cijena paketa u Njemačkoj je 3.500 eura, odnosno 2.950 eura ukoliko se kupac sam želi pobrinuti za lakiranje komponenti. S obzirom da je to gotovo pet posto cijene novog vozila, ostaje upitna isplativost ugradnje Porscheovog Aerokita-a. 

M.N.

Pročitajte više