Vodič kroz ljetne blockbustere

IAKO nas još nekoliko tjedana dijeli od službenog početka sezone ljetnih blockbustera, četvrti „Pirati s Kariba“ i nastavak „Mamurluka“ (kod nas kreće 26.svibnja) već su nas počeli zagrijavati za tri mjeseca ispunjenih nastavcima, remakeovima, crtanim i super junacima, čarobnjacima, vampirima i vanzemaljcima. Hollywood očito ne odustaje od mužnje prežvakanih motiva, ali to nikako ne znači da ljetni program neće puniti rashlađene kino dvorane.  

Lipanj: Kung Fu Panda 2 (2.lipnja)

Zakrčeni šesti mjesec otvorit će nastavak Dreamworksovog hita koji je okupio odličnu glumačku postavu (Angelina Jolie, Jack Black, Gary Oldman, Dustin Hoffman, Seth Rogen). Ovog puta glavni je neprijatelj albino paun Lord Shen (Oldman) koji namjerava zavladati Kinom koristeći oružje toliko moćno da je u stanju uništiti i sami kung fu, a ako agresivna marketinška kampanja urodi plodom, nastavak bi bez problema mogao prekoračiti 600 i nešto milijuna dolara koje je utržio prvi dio.

X-Man: Prva generacija (2.lipnja)

Peti dodatak seriji filmova o super junacima za razliku od prethodnika budi nadu. Naime, režije prequela dohvatio se Matthew Vaugn (Kick-Ass, Stardust, Layer Cake), a scenarij je preuzela provjerena ekipa koja je s redateljem već surađivala. Glumačku ekipu predvode odlični dramski glumci James McAvoy, Michael Fassbender i Rose Byrne, a 120 milijuna dolara iznos je koji garantira vizualnu upečatljivost u slučaju da scenarij podbaci. 

Super 8 (16.lipnja)
Novi ambiciozni SF projekt J.J. Abramsa mogao bi biti pravi „crowd pleaser“. Projekt obavijen velom tajne dugo se vremena povezivao sa „Cloverfieldom“, ali riječ je o klasičnom SF-u koji dosta toga posuđuje od majstora masovne zabave Stevena Spielberga koji je ujedno i producent. Tradicionalni pristup tematici predstavlja svojevrsno osvježenje u moru  spektakularnih blockbustera, a upravo bi to mogla biti njegova najveća prednost.

Green Lantern (16.6.)
U opusu redatelja Martina Campbella moguće je pronaći kojekakve budalaštine, ali tu i tamo znao mu se zalomiti i poneki uistinu fantastičan film. Jedan od ponajboljih filmova iz James Bond franšize, „Casino Royale“, njegovo je djelo. U isto vrijeme, njegov je i „The Legend of Zorro“. Najave „Green Lanterna“ ne djeluju obećavajuće, ali upitna kvaliteta nikada nije bila prepreka komercijalnom uspjehu.

Izvorni kod/Source Code (23.lipnja.)
Film Duncana Jonesa (odlični „Moon“) u hrvatska kina dolazi sa dva mjeseca zakašnjenja tako da domaća publika ima priliku učiti na iskustvima strane publike. Iako je riječ o umjerenom blockbusteru (nešto preko 100 milijuna dolara), „Source Code“ oduševio je i publiku i kritiku, a Rotten Tomatoes tvrdi da ga voli 91% kritičara. Komplicirana priča Bena Ripleya u kina će prvenstveno privući ljubitelje „Inceptiona“ i sličnih „techno-trilera“.  

Transformers 3 (30.lipnja)
O filmovima Michaela Baya najčešće se ne govori pozitivno, ali ne možete mu poreći sposobnost masovnog privlačenja publike u kino dvorane. Voljeli li ga ili mrzili, već je dva puta dosad uspješno kapitalizirao priču o robotima koji se pretvaraju u vozila, a kako stvari stoje, to će učiniti i treći puta. Neke rane kritike govore da je riječ o najboljem dijelu ove iznimno uspješne franšize. S druge strane, „film bolji od Transformersa i Transformersa 2“ ne znači nužno „dobar film“.

Larry Crowne (30.6.)
Za kraj šestog mjeseca ostavljen je „Larry Crowne“, rom-kom koji vrlo lako može prerasti u pravi blockbuster, ali i totalni flop. S jedne strane imamo Toma Hanksa (ujedno i redatelj)  i Juliu Roberts, imena koja nešto predstavljaju. S druge strane, riječ je o romantičnoj komediji o srednjovječnom muškarcu koji se vraća u školu i zaljubljuje u svoju profesoricu. Dakle, sve je moguće. Doduše, ponuda romantičnih komedija ove je godine izuzetno slaba pa bi i to mogla biti prednost Larrya Crownea.

Srpanj: Djeveruše/Bridesmaids (7.srpnja)
Malo tko ima hrabrosti suprotstaviti se ultimativnom blockbusteru (posljednji Harry Potter) koji će bez sumnje vladati kino dvoranama kroz cijeli sedmi mjesec, ali „Bridesmaids“ će to pokušati u Europi (u Americi je s prikazivanjem počeo sredinom svibnja). Komedija o djeverušama oduševila je američku publiku, a oni koji su film pogledali govore da je riječ o ženskoj verziji „Mamurluka“.

Harry Potter i darovi smrti, drugi dio (15.srpnja)
O Potteru ne trebamo ni govoriti. Dovoljno je reći Harry Potter i jasno je da govorimo o puno novca. Prethodnik je zaradio preko milijardu dolara, a posljednji će nastavak to vjerojatno nadmašiti i postati jedan od najuspješnijih filmova godine, ali to već znamo.

Kolovoz: Štrumpfovi (4.kolovoza)
Teško je predvidjeti koliki interes kod današnjih klinaca postoji za plavim stvorenjima koja su se prvi puta pojavila još davne 1958., ali jedno je sigurno, Sony nove 3D Štrumpfove  svim silama želi prodati mlađim naraštajima. Donekle poznata glumačka imena nisu poseban mamac, ali ako u obzir uzmemo činjenicu da animirani likovi redovito dobro prolaze na blagajnama, nema razloga sumnjati i u ovaj projekt.

Rise of the Planet of the Apes (18.kolovoza)
Potencijalni blockbuster Ruperta Wyatta ima jedan od uvjerljivo najgorih naslova u povijesti, ali interes za ovim filmom iz dana u dan sve je veći. Portali diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju nastavak filmskog serijala koji se razvlači punih 50 godina. U glavnim se ulogama pojavljuje prezaposleni James Franco, prekrasna Freida Pinto i Andy Serkis, a za specijalne efekte pobrinut će se ekipa koja radila na Cameronovom „Avataru“.

Fright Night (18.kolovoza)
Vampiri su iz nekog razloga još uvijek „in“, a remake istoimene komedije iz osamdesetih mogao bi biti svjež dodatak nimalo svježem trendu koji po svemu sudeći još uvijek inspirira redatelje. Colin Farrell više nije ime koje dovlači u kina, Anton Yelchin još manje, a Toni Collette nikako. Ipak, fascinacija vampirima je nepredvidiva i s ovom komedijom sve je moguće. No, razlog zbog kojeg uopće spominjemo film Craiga Gillespiea njegov je sljedeći projekt, a riječ je o zombi komediji „Pride and Prejudice and Zombies“ koji bi trebao kombinirati klasik Jane Austen i zombije. 

Kauboji i vanzemaljci/Cowboys And Aliens (25.kolovoza)
Novi projekt redatelja Iron Mana interesantna je kombinacija vesterna i SF-a, a 100 milijuna težak projekt Dreamworksa podržali su i Ron Howard i Steven Spielberg. Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde i Sam Rockwell odlična su glumačka imena, Favreau ima golemi kredit kod publike, ali pitanje je mogu li privući gledatelje u kino jer vestern nije najpopularniji žanr posljednjih godina. Čak ni ako se radi o SF vesternu.

Auti 2/Cars 2 (25.kolovoza)
Taman kad se utišaju strasti izazvane nastavkom Kung Fu Pande, roditelje čeka novi zadatak jer klince moraju voditi i na nastavak Pixarovih Auta. Ovog puta avantura se seli na ceste Japana i Europe. Nastavak ovog crtanog filma doživio je mnogo promjena, barem što se glumaca tiče jer od prikazivanja prvog dijela napustili su nas Paul Newman, George Carlin i Joe Ranft, ali pokušat će ih zamijeniti legendarni Michael Caine, komičar Eddie Izzard i Emily Mortimer.

Conan (26.kolovoza)
Ponovno pokretanje filma o Conanu rezultat je sveopće fascinacije bilo čim što se temelji na stripu, a pogotovo ako je riječ o Marvelovim stripovima. Ako stvari krenu onako kako su holivudske njuške zamislile, a mogle bi, novi Conan Jason Momoa pred sobom bi mogao imati još najmanje dva nastavka koja će poslužiti kao pogonsko gorivo za njegovu prilično skromnu karijeru koja uglavnom obuhvaća uloge u televizijskim projektima (Stargate Atlantis, Game of Thrones, Baywatch).

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više