Vogue nahvalio tri hrvatske vinske regije: "Toskano, pomakni se"

Foto: Shutterstock

AMERIČKI Vogue objavio je veliku reportažu pod nazivom: "Toskano, pomakni se: Zašto bi hrvatske vinske regije trebale biti na vašem radaru", u kojoj je novinarka Julia Eskins izdvojila i preporučila svojim čitateljima da stave na svoju travel listu Konavle, Pelješac i Istru.

"Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, osim tirkizno plavog mora, prekrasnih plaža i povijesnih gradova koji su je učinili omiljenim ljetnim odredištem, agrarno bogatstvo Hrvatske uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline", piše u uvodu Julije Eskins.

Povod za članak su rekordne tri platine te 16 zlata koje su hrvatski vinari prošle godine osvojili na Decanterovu ocjenjivanju vina, što je potaknulo još veći interes za hrvatska vina malih serija. Prema pisanju Voguea, Hrvatska konačno dobiva priznanje kao destinacija za ljubitelje vina sa sve većim međunarodnim fokusom na njenih 130 autohtonih sorti grožđa.

Novinarka Voguea naglasila je još dvije bitne činjenice koje će olakšati život turistima i ljubiteljima vina: ulazak Hrvatske u Schengen te korištenje eura kao službene valute. Eskins je pozvala čitatelje Voguea da se ove godine odluče za hrvatske vinske regije u razvoju i istaknula ih je ovim redoslijedom.

Konavle

"Smještena na najjužnijem dijelu Hrvatske, vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika, ali ta udaljenost čini se bitno veća zahvaljujući njenim slapovima, pješačkim stazama, idiličnim primorskim gradovima i obiteljskim farmama", napisala je Eskins.

Vogue je istaknuo autohtonu sortu malvaziju dubrovačku koju je nakon Domovinskog rata od zaborava spasio enolog Niko Karaman. Ovo područje sada ima 20-ak vinarija koje proizvode vina od te autohtone sorte, a novinarka posebno ističe nagrađivanu vinariju Karaman.

Malvasija spremna ceka proljece 🍇

Objavljuje Nino KaramanUtorak, 13. ožujka 2018.

"Unatoč dojmu da su ispod radara, Konavle se sve više ističu kao destinacija koju vrijedi zapamtiti. Prošlog ljeta Hotel Supetar Cavtat otvoren je nakon opsežne obnove privatne vile iz 1920-ih, izgrađene na ostacima starogrčkog naselja. Elegantni boutique hotel, koji je sada dio Adriatic Luxury Hotel portfelja vrhunskih objekata diljem Dalmacije, ima 16 soba", objasnila je novinarka i dodala:

"Sve ih je individualno dizajnirala hrvatska dizajnerska tvrtka Studio Lacroma u suradnji s lokalnom umjetnicom Katarinom Alamat Kusijanović. Namjenski vinski bar poslužuje odabrane brendove konavoskih vina, dok terasa restorana s pogledom na cavtatsku luku pruža savršen ambijent za pijuckanje pod zvijezdama".

Pelješac

Autorica teksta impresionirana je i Pelješcem. "Izdignut iz dalmatinske obale, sjeverno od Dubrovnika, nalazi se poluotok Pelješac koji je meka za kamenice i vino svjetske klase. A zahvaljujući Pelješkom mostu, koji je otvoren u srpnju 2022., sada je lakše doći do poluotoka", napisala je.

Od vinarija na Pelješcu je istaknula vinariju Miloš i njihovo kultno vino Miloš Stagnum u Ponikvama. "Jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj - Vinarija Miloš, proizvodi vino već više od 500 godina, ali tek nakon što je komunistički sustav došao svom kraju 1990-ih, obitelj je uspjela otvoriti komercijalnu vinariju", opisala je.

Slowly filling up the new cellar 🙂

Objavljuje Josip MilošČetvrtak, 22. prosinca 2022.

"Danas imaju najveći organski vinograd na poluotoku, gdje su padine toliko strme da je nemoguće koristiti strojeve i sve se mora raditi ručno. Rezultat blista u njihovom vinu Miloš Stagnum, napravljenom isključivo od najboljeg grožđa, od 20 do 50 godina starih trsova, a pušteno je u prodaju nakon desetljeća dugog procesa odležavanja", dodala je novinarka.

Izdvojila je i vinariju Korta Katarina u Orebiću. "A za one koji žele ostati u blizini Villa Korta Katarina, članica Relais & Chateaux, nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more", preporučila je Eskins.

The magical color palette of dusk falling rapidly over the Adriatic Sea. #croatia #relaischateaux #virtuosotravel #seaviews

Objavljuje Korta KatarinaUtorak, 25. siječnja 2022.

Istra

Vogueova novinarka impresionirana je i Istrom, za koju zna da je nazivaju "hrvatskom Toskanom", a osim vina kao gastronomske atrakcije spominje i vrhunska maslinova ulja te nadaleko poznate istarske tartufe. Na njezinu radaru su vinarije Kabola, Cattunar, Roxanich, Kozlović, Meneghetti i Clai, a preporučuje i mjesta gdje se u Istri može odsjesti - u wine boutique hotelima, vilama…

"Sjeverozapadna hrvatska regija Istra prije je bila dio Italije, a taj se utjecaj osjeća i danas. Zapravo, regija je dobila nadimak 'nova Toskana' zbog svojih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa", navela je.

"Postoji mnoštvo obiteljskih vinarija - primjerice, Kabola i Cattunar, da spomenemo par, ali i moderna imanja poput Roxanicha i Kozlovića počela su spajati suvremeniji arhitektonski jezik s hrvatskom tradicijom", dodala je novinarka.

Fresh Malvazija Istarska 2021 and we are ready to start the week. 🥂 #malvazijaistarska #malvasia #istria #wineoftheday...

Objavljuje KabolaPonedjeljak, 14. ožujka 2022.

Opisala je i kako je prošle je godine Meneghetti Wine Hotel & Winery, hotel s 40 soba ušuškan u stoljetnu kamenu zgradu, predstavio svoj vinski kompleks od 160.000 četvornih metara, koji uključuje podrum u obliku vojnog hangara, inspiriran povijesnim utvrdama koje okružuju imanje, kao i privatnu kušaonicu.

"Novost na sceni je i Stanzia Baracija, dizajnerski napredna vila koja se nalazi na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka, povrtnjaka i livada koje pripadaju hrvatsko-američkoj obitelji Penavić. Kako bi obnovili kuću iz 19. stoljeća, vlasnici su angažirali njujorški arhitektonski studio Lindsay Newman", dodala je.

Objavljuje Stancija BaracijaNedjelja, 11. rujna 2022.

Spomenula je i sestrinsko imanje vinarije Clai, specijalizirano za biodinamička vina. "Prošlog prosinca obitelj je otvorila restoran Stara škola, koncept bez otpada, od farme do stola koji vode švicarsko-kanadska kuharica Priska Thuring i bivši članovi tima restorana Alchemist s Michelinovom zvjezdicom u Kopenhagenu".

"Ovdje je fokus nedvojbeno na blagodatima Hrvatske, uključujući mnoga vina koja privlače znatiželjna nepca izvan plaže i duboko u prirodu", zaključila je Julia Eskins za američki Vogue.

Pročitajte više